• 0

I ovog leta oprezno surfujte na onlajn talasima

Vaše privatne informacije (adresa stanovanja, datum rođenja, broj telefona, broj kreditne kartice) treba da ostanu privatne s razlogom

  • 0
Biznis Kolumna, Ivan Ivanović, Cyber smishing

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: A1 Srbija/Shutterstock

Internet ne zaboravlja – pretraga, fotografije, podaci koji se jednom nađu u virtuelnom svetu tamo će ostati zauvek. Informacije koje ste nekada podelili sa svojim pratiocima, mejl adrese preko kojih ste se registrovali, fotografije koje ste postavljali sigurno su još uvek tu negde, i na ovu činjenicu treba obratiti posebnu pažnju. Vaše privatne informacije (adresa stanovanja, datum rođenja, broj telefona, broj kreditne kartice) treba da ostanu privatne s razlogom.

Nevidljivi lopov

Nikome od nas prva pomisao nije da iza sajta onlajn prodaje garderobe, cipela ili sajta za onlajn gledanje filmova stoji bilo kakva zamka. Razumljivo nam je da je registracija neophodna za pristup sajtovima, pa ukucamo staru mejl adresu koju možda i ne koristimo, prihvatimo uslove korišćenja i dolazimo do svog cilja. Ili, ne?

Ukoliko niste sigurni da je sajt kojem ste pristupili legitiman, a od vas traži da prilikom registracije priložite lične podatke, ne ostavljajte ih. Lažni sajtovi su osmišljeni na način da atraktivnim dizajnom, niskom cenom, sniženjem i drugim pogodnostima privuku pažnju korisnika, zainteresuju ih i nakon toga, pristupe ličnim informacijama ili prenesu virus na uređaj. Kada pristupite sajtu, potražite ikonicu katanca koja se nalazi u adresnoj traci - klikom na katanac možete proveriti bezbednost sajta na kome se nalazite. Ukoliko je ikonica katanca zaključana, prenos podataka ka sajtu je siguran i skoro sigurn oje u pitanju ok sajt. Ipak, obratite pažnju, i ovakvi sajtovi mogu da imaju viruse.

Plaćanje online

Pre nego što se odlučite da u polje za plaćanje upišete broj svoje kreditne kartice, prvo proverite da li se na određenoj Internet prodavnici nalaze informacije poput PIB broja preduzeća i adrese. I ovde proverite verodostojnost sajta, odnosno da li je katanac zaključan. Pre nego što kupite bilo koji proizvod, uporedite cene sa drugim sajtovima - ako je cena znatno niža, verovatno nije u pitanju veliko sniženje već klasična internet prevara. Takođe, važno je proveriti da li su u okviru sajta ponuđeni uslovi garancije za kvalitet proizvoda i obratiti pažnju na sve pojedinačne korake porudžbine i zahteve koji se upućuju prilikom elektronske kupovine.

Kako ne (u)leteti u problem?

Sa dolaskom leta, započelo je i planiranje odmora. Svim iskusnijim putnicima prva adresa su sajtovi u okviru kojih se mogu naći jeftine avio karte. Ali, ovo je situacija u kojoj morate biti izuzetno oprezni – ukoliko su letovi do dalekih, egzotičnih destinacija sumnjivo jeftini, to može biti prevara.

Da biste kupili avionsku kartu, potrebno je da unesete različite podatke poput adrese stanovanja, broja pasoša, kreditne kartice - praktično sve podatke kojima hakerima otvarate vrata da, bez ikakvog problema, isprazne vaše bankovne račune, pa čak i izvrše krađu identiteta. Ukoliko avio kompanija preko koje rezervišete i kupujete karte nije proverena, ili nikada do tog trenutka niste sa njom putovali nemojte ostavljati lične podatke, niti kreirati profil na njenom veb sajtu. Pre kupovine, uvek proverite da li određena avio kompanija postoji, kao i da li je njen naziv tačno napisan.

Alati za bezbedno surfovanje

Budite oprezni, surfovanje krije opasnost na različite načine: ukoliko na računaru već postoji virus, on će pokupiti informacije čak i kada ostavljate podatke na proverenim sajtovima. O ostavljanju podataka na nebezbednim sajtovima ne treba ni govorti, a tu je i „prisluškivanje“ ako se lični podaci ostavljaju na sajtu koji nema HTTPS.

Imajući u vidu sve navedeno, postavlja se logično pitanje – kako se bezbedno prepustiti onlajn talasima? Odgovor na ovo pitanje leži u aktiviranju različitih alata koji nam garantuju bezbedno pretraživanje poput antivirus i AdBlocker programa i besplatnih alata za skeniranje pretraživača. Kada pristupite svom odabranom pretraživaču, prvo u podešavanjima privatnosti izaberite naprednu (pojačanu) zaštitu. Takođe, važno je da izaberete opciju da pretraživač uvek koristi sigurne veze – na ovaj način, on će vas upozoriti na opasnost pre pristupanja rizičnom veb sajtu.

U pretraživanju različitih sadržaja na internetu, sigurno ste primetili oglase koji nam na ekranu iskaču i ne dozvoljavaju pristup sajtovima. Pored toga što su „dosadni“, oni mogu biti i izuzetno opasni jer često vode na maliciozne sajtove koji mogu naneti štetu vašem uređaju. Zbog toga su AdBlock programi od velike važnosti za bezbedno surfovanje – prepoznavajući i blokirajući zlonamerne oglase, fišing prevare i druge opasnosti omogućavaju nam da bezbedno pretražujemo internet, a istovremeno i zaštitimo svoje lične podatke.

 

(Autor: Ivan Ivanović, Rukovodilac za bezbednost informacija i tim lider IP tima u A1 Srbija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>