• 0

Bankrotirala jedna od najvećih kripto banki: Žrtva haosa na tržištu

Celzijusova kriza je označena kao „iskustvo Lehman Brothers“ za kripto zajednicu

  • 0
Celsius Network Foto: Rafael Henrique / Zuma Press / Profimedia

Celsius Network, jedan od najvećih svetskih zajmodavaca kriptovaluta, podneo je zahtev za zaštitu od bankrota, mesec dana nakon što je zamrznuo imovinu klijenata u svetlu oštre turbulencije na tržištu kriptovaluta koja je srušila poslovne modele nekoliko firmi.

Startap sa sedištem u Nju Džersiju, koji je procenjen na 3,25 milijardi dolara kada je u novembru produžio krug finansiranja Serije B na 750 miliona dolara, rekao je u podnesku za bankrot da ima između milijardu dolara i 10 milijardi dolara imovine i obaveza i više od 100.000 poverilaca.

„Neophodna“ odluka o podnošenju zahteva za bankrot bi firmi pružila „priliku da stabilizuje svoje poslovanje“, navodi se u saopštenju.

Kako su propali?

Kada je Daniel Leon, jedan od osnivača mreže Celsius, u januaru 2021. godine, objavio je na Tviteru snimak upućen Vorenu Bafetu, bio je dobro raspoložen. Cena bitkoina je vrtoglavo rasla, a Celsius, kripto zajmodavac koji je osnovao 2017. sa Aleksom Mašinskim, se širio.

„Voren, Voren, Voren“, počeo je Leon, ismevajući skepticizam američkog investitora prema bitkoinu i otkrivajući jednu od Bafetovih najpoznatijih fraza o dugoročnom ulaganju: „Moji prijatelji i ja sadimo drvo transparentnih i decentralizovanih kriptovaluta kako bi buduće generacije mogle da uživaju u senci prosperiteta i finansijskog oslobođenja“, piše Fajnenšel tajms.

bitkoin, kripto Foto: Freepik

Samo 18 meseci kasnije, Celsius se suočava sa bankrotom. Sredinom juna, suočen sa sve većim zahtevima za povlačenje novca, zamrznuo je sredstva svojih klijenata, čime je zarobio depozite stotina hiljada investitora koji su svoju ušteđevinu poverili ovom zajmodavcu.

Celzijusova kriza je označena kao „iskustvo Lehman Brothers“ za kripto zajednicu. To je jedna od najvećih kripto kompanija koja je ove godine postala žrtva brutalne rasprodaje tokena jer su rastuće kamatne stope navele investitore da pobegnu od rizične imovine. Zahlađenje se produbilo u maju kada je kriptovaluta Tera vredna 40 milijardi dolara eksplodirala. Najmanje desetak hedž fondova, berzi i zajmodavaca kao što je Celsius su propali blokirajući isplate klijentima, gomilajući novac po povoljnim cenama. Neki su jednostavno bankrotirali.

Kako je Celsius funkcionirao?

Celsius se oslanjao na dotok depozita malih ulagača koje je pozajmljivao velikim kriptokompanijama i koristio za rizične opklade na nepouzdane projekte. Obećavao je visoke kamatne stope, istovremeno tvrdeći da su rizici mali. Kako je potražnja institucionalnih ulagača za zajmovima 2021. opala, Celsius je počeo preuzimati veće rizike kako bi ostvario prinose. Danas ljudi koji dobro poznaju kompaniju kažu da ima pozamašnu rupu u bilansu - čak do dvije milijarde dolara.

Razgovori s desetak bivših radnika Celsiusa, kao i klijenata, investitora i direktora u ovoj industriji, otkrivaju da je kompanija bila u lošoj poziciji da bi mogla prebroditi tržišne turbulencije. Interni dokumenti do kojih je došao Financial Times osnažuju ovu zabrinutost. Kompanijsko odeljenje za usklađenost upozorilo je na loš nadzor, slabe interne sisteme i moguće pogrešno predstavljanje finansijskih informacija.

Sve to zajedno ukazuje da su nesmotrena potraga za visokim prinosima, kao i gubici zbog niza loših procena, pridodali padu. Korisnici se sada suočavaju s gubitkom svoje ušteđevine. Čak i dok je tržište bilo u padu i Celsiusov izvorni token CEL pao s rekordnih 8 dolara 2021. na manje od jednog dolara danas, kompanija je pozivala kupce da zadrže svoja ulaganja radije nego da ih prodaju.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>