• 0

Bitkoin u svom neslavnom izdanju: Mogao bi posrnuti još, ova cifra skoro nije viđena

Podaci o američkoj inflaciji za jun bili su žešći nego što se očekivalo

  • 0
lego, bitkoin

Foto: shutterstock.com

Poboljšanje makroekonomskih faktora, određeni obrazac trgovanja i dalje potresanje kompanija i projekata - mogli bi biti ključni okidači za dalji pad bitkoina i šireg kripto tržišta.

Bitkoin je pao za više od 70% sa svog rekordnog nivoa iz novembra, a sa čitavog tržišta kriptovaluta zbrisano je oko 2 biliona dolara.

Poslednjih nekoliko nedelja, najpopularniji digitalni novčić se trgovao u uskom rasponu između 19.000 i 22.000 dolara, bez neke veće naznake za rast. Bitkoin je, piše CNN, pogođen makroekonomskom situacijom rastuće inflacije, koja je primorala američke Federalne rezerve i druge centralne banke da povećaju kamatne stope.

To je nanelo štetu rizičnoj imovini kao što su deonice. Kriptovalute koje su u izvesnoj korelaciji s Volstritom, pale su u tandemu sa deonicama. Postoje i strahovi od recesije.

- Mislim da, ako je inflacija pod kontrolom, ekonomija pod kontrolom, i nema stvarno ozbiljne recesije, onda će se tržište stabilizovati - ocenio je CK Ženg u intervjuu za CNBC, koji je suosnivač hedž fonda ZX Squared, usmerenog na kriptovalute.

Podaci o američkoj inflaciji za jun bili su žešći nego što se očekivalo, produbljujući strah da će FED postati agresivniji u svojoj borbi da ukroti rastuće cene. Ako postoje naznake da bi ekonomija i inflacija mogle biti "pod kontrolom", to bi ubrzalo pad kripto tržišta.

U međuvremenu, isto bi se desilo kada bi FED bio "mekši", a američki dolar na vrhuncu svoje moći.

Pominje se i obrazac koji, zapravo, podrazumeva "fazu akumulacije", a u kojoj bitkoin doseže do dna i tu se kreće nekoliko narednih meseci - sve dok opet ne krene naviše. Kako god, neki predviđaju da bi popularni novčić mogao pasti na nivo između 13.000 i 15.000 dolara.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>