• 0

Varljivo leto '22: Kripto tržište opet poskočilo, vraća se bikovsko raspoloženje

Berze u Evropi i Aziji su trenutno u trendu rasta

  • 0
Bitkoin, Eterijum Foto: Pixabay

Bitkoin je danas skočio iznad 22.000 dolara, dostigavši najviši nivo u više od mesec dana, pošto na tržištu kriptovaluta veruju da se širenje zaraze propadanja i ostali potresi - približavaju kraju.

Najvećom kriptovalutom na svetu trgovalo se na nivou od oko 22.228,70 dolara rano jutros, prema podacima CoinDesk-a. To je, dakle, rast za oko 4%.

Treba reći i da se popularni novčić danas, tj. u poslednja 24 sata, trgovao na najvišem nivou još od 16. juna. Drugekriptovalute su takođe porasle, zajedno sa eterom koji je porastao za više od 10% u odnosu na cenu od pre 24 sata.

Bikovsko raspoloženje je potpomognuto rastom na berzama u Evropi i Aziji, konstatuje CNBC. Fjučersi američkih akcija su takođe bili viši, a kriptovalute - posebno bitkoin - usko su povezane sa trgovinom na tržištu akcija.

Ali, investitori i dalje pomno prate da li je finansijsko posrnuće, zabeleženo tokom poslednjih nekoliko nedelja, u kojem je bitkoin pao za oko 70% u odnosu na svoj rekord iz novembra, možda gotovo. Pad cena doveo je do propasti nekoliko kripto kompanija visokog profila, kao što su "Three Arrows Capital (3AC)" i "Celsius".

Mnogo toga je uzrokovano i pozajmicama koje kompanije, potom, nisu uspevale da vrate, kao što je slučaj sa "3AC".

"Celsius", koji je kupcima nudio prinose od preko 18% za deponovanje svojih digitalnih novčića, preuzeo je visokorizične trgovinske aktivnosti kako bi zaradio kamatu i pokušao da ih vrati svojim korisnicima.

Kripto kompanije su rasprodale svu imovinu koju imaju da bi pokušale da izmire svoje obaveze, što je izvršilo pritisak na šire tržište. Analitičari kažu da postoje znaci da bi se ova zaraza mogla usporiti.

Bitkoin je, podsećamo, u drugom kvartalu 2022. imao najgori kvartal u više od jedne decenije. Ne jenjavaju sumnje vezane za to kako će se stvari nadalje odvijati.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>