• 3

S ovim zanimanjem nema greške, ne zna za krizu: Svaki treći oglas nudi rad na daljinu, plate ogromne

Kompanije su u najvećem broju oglasa tražile medior stručnjake, kao i one najiskusnije. Za početnicima vlada najmanja potražnja

  • 3
laptop

Foto: Shutterstock

Ceo svet se našao u "kandžama" krize, i gotovo da nijedna branša nije ostala imuna na njene posledice. Ipak, ako je sudeći po rezultatima aktuelnih istraživanja, za IT sektor "nema zime".

Tržište informacionih tehnologija u Srbiji našlo se pred velikim izazovom nakon sukoba Rusije i Ukrajine. Veliki broj IT stručnjaka iz ove dve države pristigao je u Srbiju i ovde nastavilo svoju privrednu aktivnost. Pretpostavljalo se da će zbog krize biti znatno usporeno zapošljavanje, ali prema podacima najvećeg sajta za zapošljavanje IT radnika, HelloWorld.rs, broj oglasa za posao u IT industriji je porastao za 26% u prvih 6 meseci 2022, u odnosu na prvu polovinu 2021.

Poslodavci se sve više odlučuju za rad od kuće i zapošljavaju seniore, navodi se u saopštenju HelloWorld-a.

Mogućnost rada od kuće je jedna od omiljenih beneficija IT stručnjaka koju im poslodavci omogućavaju. O tome svedoči i podatak da je broj oglasa za remote oglase (rad na daljinu) skočio za neverovatnih 114 odsto. Pritom, sve više stranih IT kompanija potražuje stručnjake iz Srbije, te ovo može biti ozbiljan izazov i za domaće poslodavce, koji naravno nastoje da zadrže svoje zaposlene.

Udeo remote oglasa je sve veći, te možemo videti da je sada svaki treći oglas u IT sektoru - oglas sa opcijom rada od kuće, piše dalje u saopštenju. Podaci pokazuju da je sve teže doći do medior i senior stručnjaka, kao i da je IT oblast jedna od najdeficitarnijih oblasti na tržištu rada.

Kompanije su u najvećem broju oglasa tražile medior stručnjake (u čak 60% oglasa), a sa druge strane, za one najiskusnije bilo je raspisano 30% oglasa. Ono što treba pomenuti jeste da poslodavci sve manje zapošljavaju početnike, odnosno stručnjake sa najmanje relevantnog iskustva u IT sektoru. Broj oglasa za juniore je samo 10%.

Ali, i pored toga, mladi ljudi brzo dolaze do posla. U pogledu njihovih očekivanja, predviđaju da će posao dobiti u prvih mesec dana nakon diplomiranja i očekuju početne plate između 800 i 1.000 evra.

Zaposleni u Majkrosoftu u proseku su radili 4h duže na nedeljnom nivou

Foto: Tanjug/AP

 

Za Softver developere nema krize

Jedno od retkih zanimanja za koje možemo reći da je maltene potpuno imuno na krizu jeste softver developer (Software developer) koji je u prvih 6 meseci bio najtraženija pozicija na IT tržištu rada. U ovom izveštaju se posebno ističe da za ovu poziciju kandidati zarađuju i do 8.500 evra.

Pored ove pozicije, na listi najtraženijih poslova našli su se i Frontend developer, IT Help Desk, JavaScript inženjeri i Sistem administratori. Primetan je porast broja oglasa za menadžement pozicije poput IT menadžera, Project menadžera i sve traženijih Product menadžera.

Programski jezici koji su najtraženiji među poslodavcima su JavaScript, Java, Python i SQL, dok od dodatnih tehnologija sve više potražuju poznavanje Git-a, Linux-a, REST-a, kao i poznavanje agilnih metodologija.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • To je ok

    1. avgust 2022 | 13:54

    A sta kazu za zanatlije i gradjevince ima li posla u tom sektoru,moze li to na daljinu 😁

  • Djole

    1. avgust 2022 | 17:05

    Sto druge profesije ne reklamirate ovako? Drugih profesija ko da nema a ima i placenijih od ovog IT koji hvalite svaki čas. Kako je krenulo sve ostalo će da izumre.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>