• 2
 ≫ 

Amerika zabranila izvoz čipova Kini: Akcije kompanija Nvidia i AMD odmah pale

 ≫ 

Prodaja kompanije Nvidia u vrednosti oko 400 miliona dolara bi mogla da bude pogođena

  • 2
Komponente , čipovi, štampane ploče, kablovi

Foto: Shutterstock

Akcije velikih proizvođača čipova Nvidia i AMD pale su usled zabrinutosti zbog novih američkih ograničenja na prodaju čipova sa veštačkom inteligencijom Kini, piše BBC.

Iz kompanije Nvidia saopštili su da američka vlada zahteva novu licencu, koja stupa na snagu odmah, kako bi se pozabavila rizikom o mogućnosti upotrebe čipova za "krajnju vojnu upotrebu... u Kini i Rusiji".

Postoje strahovi da bi pravilo moglo dovesti do milionskog gubitka prihoda. Akcije oba proizvođača čipova skliznule su u trgovanju posle radnog vremena u Njujorku, odnosno Nvidiine akcije pale su za 6,6 posto, dok je AMD skliznuo za 3,7 odsto.

- Nova ograničenja su udarac za kompaniju Nvidia - rekao je za BBC Dan Ives iz Wedbush Securities.

Kineski zvaničnici odlučno su se usprotivili najnovijem potezu američke vlade. Prema pisanju državnih medija "SAD su odstupile od principa fer konkurencije i prekršila je međunarodna ekonomska i trgovinska pravila”.

- Američka strana treba odmah da prekine sa svojim nepravdama, da se pošteno odnosi prema kompanijama iz celog sveta, uključujući kineske kompanije, i da uradi više stvari koje doprinose stabilnosti svetske ekonomije - navodi se u saopštenju.

S druge strane, američko ministarstvo trgovine saopštilo je da "u ovom trenutku nije u poziciji da iznese konkretne promene u politici".

- Preuzimamo sveobuhvatan pristup da sprovedemo dodatne akcije koje su neophodne u vezi sa tehnologijama, krajnjom upotrebom i krajnjim korisnicima kako bismo zaštitili nacionalnu bezbednost SAD i interese spoljne politike - saopštio je portparol dodajući:

- Ovo uključuje sprečavanje kineske nabavke i upotrebe američke tehnologije u kontekstu njenog vojno-civilnog programa fuzije da bi podstakao njene napore za modernizaciju vojske, kršenje ljudskih prava i omogućilo druge zlonamerne aktivnosti.

Čelnici Nvidia-e rekli su da će novi zahtevi za licenciranje pogoditi izvoz njenih čipova A100 i H100, koji su dizajnirani da ubrzaju zadatke mašinskog učenja i sistema koji ih uključuju.

- Prodaja u vrednosti oko 400 miliona dolara u Kini bi mogla da bude pogođena, ukoliko kupci ne žele da kupe alternativne ponude proizvoda kompanije ili ako (američka vlada) ne dodeli licence na vreme ili odbije licence značajnim kupcima.

Inače, prošle nedelje, Nvidia je prijavila prihod od 6,7 milijardi dolara u drugom tromjesečju, što je znatno niže od predviđanja. No, sa druge strane, prihod od kompjuterskihi čipova porastao je za 61 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Portparol AMD-a ipak ne očekuje da će nova pravila, kako bi se sprečila isporuka njihovih čipova MI250 u Kinu, imati "materijalni uticaj" na poslovanje.

Podsetimo, Amerika i Kina već duže vreme imaju spor oko trgovine i tehnologije. Tenzije između dve najveće svetske ekonomije porasle su nakon što je američka političarka Nensi Pelosi doputovala u kontroverznu posetu Tajvanu početkom avgusta.

- Nvidia je pogođena unakrsnom vatrom - zaključuje Dan Ives.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    1. septembar 2022 | 20:34

    Хохо, па ово је још већи бисер од санкција Русији - директно СЕБИ ударају санкције. СВИМА је сан (био и остао) долазак на руско, а посебно кинеско тржиште.

  • ...

    2. septembar 2022 | 18:12

    Kina se prebacuje na sopstvene procesore uskoro, samo ih teraju da napreduju tehnološki...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>