• 3
 ≫ 

Sajber kriminal nemačkim firmama odneo 203 milijarde evra: Najviše sumnjaju na Kineze i Ruse

 ≫ 

Studija digitalnog udruženja Bitkom, koje je anketiralo više od 1.000 preduzeća iz raznih branši, pokazuje da je skoro svaka firma prijavila da je bila meta IT napada

  • 3
Internet prevara prevare, sajber kriminal, haker Foto-ilustracija: Shutterstock

Internet i tehnologija su nam doneli pregršt korisnih stvari, ali - sve dolazi sa nekom cenom. Sajber prevare su definitivno u porastu, a pogađaju i jake, razvijene ekonomije, odnosno firme koje posluju u njima.

Konkretno u Nemačkoj, kriminal razvijen na internetu odneo je tamošnjim firmama čak 203 milijarde evra lani, kroz krađu kompjuterske opreme i podataka, špijunažu i sabotažu.

To je za dvadesetak milijardi manje nego prethodne godine, ali ipak, skoro pa dvostruko više nego 2018. i 2019.

Studija digitalnog udruženja Bitkom, koje je anketiralo više od 1.000 preduzeća iz raznih branši, pokazuje da je skoro svaka firma prijavila da je bila meta IT napada. Oko 84% je uvereno, a devet odsto pretpostavlja da je bilo "izabrano kao meta". Dodaje se i da je primetno povećanje napada iz Rusije i Kine.

Naime, 43 odsto firmi je pri najmanje jednom napadu identifikovalo Kinu kao odredište. U 2021, taj procenat je bio 30 odsto, dok je broj firmi koje su registrovale napade iz Rusije - istovremeno porastao sa 23 na 36 odsto.

Autori studije ukazuju na to da se napad sve intenzivnije "seli" u digitalni prostor, te da je  79 odsto preduzeća prijavilo krađu IT ili telekomunikacionih uređaja, a 63 odsto njih se požalilo na krađu podataka.

Više od polovine anketiranih firmi, ili 57 odsto, uvereno je ili barem sumnja na špijunažu svoje digitalne komunikacije, a 53 odsto da su im sistemi proizvodnje i komunikacije na meti sajber napadača. U domenu analogne tehnologije, samo 22 odsto firmi je uočilo sabotažu.

Potpredsednik Savezne uprave za zaštitu ustavnog poretka, Sinan Selen, kaže da posebno u Kini i Rusiji sajberkriminalci i državne službe tesno sarađuju, odnosno da te dve države kriminalcima delegiraju kompetencije i operacije.

Video: Osam načina da sačuvate vašu karticu od krađe dok ste na odmoru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    1. septembar 2022 | 18:15

    A gospodari Amerikanci ne rade takve stvari,najpostenija nacija na svetu

  • J...

    1. septembar 2022 | 16:15

    Rusi ko bi drugi

  • Перагеније

    1. septembar 2022 | 20:32

    Што би рекао Поаро - оно што се чини очигледним је најмање вероватно, а ОДВЛАЧИ пажњу...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>