• 42
 ≫ 

Poznati Dom zdravlja u Beogradu snimao radnike: Otkrivamo kako se završio ovaj sraman potez poslodavca

 ≫ 

Posle inspekcijskog nadzora, poverenik za informacije od javnog značaja doneo rešenje za Dom zdravlja Stari grad, Telegraf Biznis otkriva detalje

  • 42
Bolnica, bolesnici

Foto: Shutterstock

Dom zdravlja Stari Grad tri meseca je fotografisao svakog dana svakog radnika pri dolasku na posao. Cilj je bio da se na osnovu biometrijskih podataka evidentira njihov dolazak na radno mesto.

Ova praksa je krajem aprila stupila na snagu u Domu zdravlja Stari grad, a konačno je prestala pre mesec dana, potvrđeno je za Telegraf Biznis.

Kako saznaje naš portal, Dom zdravlja nije imao pravni osnov za uvođenje sistema obrade biometrijskih podataka zaposlenih, odnosno snimanja putem sistema automatskog prepoznavanja lica.

"S obzirom da Dom zdravlja ima javna ovlašćenja, ne bi kao pravni osnov mogao da koristi pristanak zaposlenih, već bi ovakvu aktivnost morao da ima osnov u nekom zakonu, što nije bio slučaj. Dodatno, Dom zdravlja nije sproveo ni procenu uticaja na zaštitu podataka, što je obaveza iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u slučajevima obrade podataka koje mogu imati uticaj na ljudska prava i slobode, što korišćenje softvera za automatsko prepoznavanje lica svakako jeste", rekla je za Telegraf Biznis Ana Toskić Cvetinović, izvršna direktorka organizacije Partneri Srbija.

Partneri su naime, zajedničkim snagama sa Poverenikom realizovali  ovu aktivnost.

Kako nam objašnjava Cvetinovićava, Dom zdravlja je izabrao način za evidenciju pristustva zaposlenih koji podrazumeva prekomernu obradu podataka, i time prekršio i načela srazmernosti, svrsishodnosti i minimizacije podataka, jer je za istu svrhu mogao odabrati druge, manje invanzivne, metode obrade podataka (od klasičnog registrovanja prisustva upisivanjem, do korišćenja elektronskih kartica za evidentiranje zaposlenih).

Kako dalje saznajemo, Poverenik je rešenjem dao rok od 15 dana Domu zdravlja da obriše prikupljene podatke i o tome obavesti zaposlene, a Dom zdravlja je obavestio Poverenika da je postupio u datom roku.

Naime, Dom zdravlja Stari grad je u aprilu ove godine obavestio svoje zaposlene o otpočinjanju prve faze uvođenja sistema za nadzor i prijavljivanje zaposlenih. U obaveštenju od 28. aprila ove godine navedeno je da je neophodno da se zaposleni na portirnici fotografišu koristeći za to postavljen tablet, kako bi bili uvedeni u sistem.

Urologija urinarni sistem prostata muški reproduktivni sistem lečenje doktor lekar

Foto-ilustracija: Shutterstock

 

Partneri su o ovom hitno obavestili Povernika, pa je postupak pokrenut.

Kako bi poslodavac morao da se ponaša?

Pre svega, poslodavci bi trebalo da poštuju svoje zakonske obaveze u pogledu zaštite podataka o ličnosti zaposlenih, ali i drugih saradnika i korisnika njihovih usluga.

"Potrebno je da preispitaju procese obrade podataka, i procene da li su im zaista svi podaci koje obrađuju neophodni da bi postigli željenu svrhu. To je neophodno učiniti i kada se planiraju nove aktivnosti koje podrazumevaju obradu podataka o ličnosti, a posebno kada se radi o podacima zaposlenih koji, po prirodi odnosa, imaju neravnopravan položaj u odnosu na poslodavca", ističe naša sagovornica.

Zbog toga bi poslodavci trebalo da koriste (slobodan i dobrovoljno dat) pristanak zaposlenih kao pravni osnov obrade podataka samo ukoliko mogu da obezbede da zaposleni ne trpi posledice ukoliko uskrati pristanak (na primer, ne želi da se njegova fotografija objavi na promotivnoj stranici kompanije).

Javni sektor ima dodatne obaveze, jer je pravni osnov obrade podataka u ovom sektoru pre svega zakon, što bi trebalo da smanji prostor za proizvoljne odluke o potrebi za prikupljanjem ličnih podataka.

Konačno, svi poslodavci treba da informišu i edukuju zaposlene o tome kako se obrađuju njihovi podaci, koja su njihova prava u tom pogledu, ali i o tome koje su njihove obaveze kada pristupaju podacima drugih lica.

Video: Daniel Akerman meri sreću i zadovoljstvo radnika: Ovako će izgledati Balkan u narednih 5 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tomislav

    6. septembar 2022 | 22:14

    Ako jedna Amerika najveca sila na svetu,vec 86 godina,snima sve pa radnike kompanija gde rade,sta ovoliko bezvezno obrazloženje!?Zakon ne zabranjuje snimanje kao sto je to radio Doma zdravlja Stari grad!?Licno sam upoznat unazad 30 godina da zaposleni u pomenutom domu zdravlja,ne postuju radno vrme!?Konkretno,dolaze u 8,a odlaze u 13 časova!?Gde je tu i koliko efektivno radno vreme!?Zatim,često ispijanje kafe i pušenje cigareta,pa česta bolovanja,zakazuju se pregledi od 7do 15 dana?!E,tu ujdurmu,prekinula je nova direktorka Doma.N nju su se obrudili bas ti neradnici?!Pa su čak preko veze u odbranu angazovali Zastitnika,koji je i sam povredio Zakon?!Postavlja se pitanje,kome je u interesu da štiti nerad ?!

  • maki

    6. septembar 2022 | 22:31

    U Domu zdravlja Stari Grad kompletno i debelo nešto nije u redu, moja koleginica je pretrpela nasilje od strane nepoznatog čoveka na ulici koji je izgrebao i vukao za ruke, ona posle napada otišla prvo kod svog lekara u pomenuti dom zdarvlja, koji joj se smejao u lice sa upadicama 'ko zna kakav je težak dan imao taj čovek i šta odmah drami, da ogrebotine i modrice nisu nikakve povrete', potom joj je dao uput za psihijatra, a psihijatar iz istog doma zdravlja joj je rekla da nije dobro struktusiana ličnost ako je takav napad uznemirio, u prevodu joj rekla da je luda. Eto, to vam je ukratko dom zdravlja u centralnog gradskoj opštini u Beogradu.

  • najbolje

    6. septembar 2022 | 20:48

    da placaju za nerad

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>