• 3

Rusi će moći da kupe novi ajfon, zahvaljujući ovoj šemi: Ali, po kojoj ceni i u kom roku?

Rusija je u martu najavila šemu uvoza i ovlastila trgovce na malo da uvoze proizvode iz inostranstva bez dozvole vlasnika žiga

  • 3

Na ovogodišnjem, septembarskom Eplovom događaju "Far out" predstavljeni su novi satovi, slušalice, ali i ono što su ljubitelji ajfon uređaja dugo čekali - Ajfon 14, Ajfon 14 Plus, Ajfon 14 Pro i Ajfon 14 Pro Max.

U pitanju su modeli najnovije generacije, a konkretno Ajfon 14 dolazi u 5 boja i košta 799 dolara. Za verziju "Plus", potrebno je da izdvojite 100 dolara više. Prvi će biti u prodaji od 16. septembra, a drugi od 7. oktobra, i verovatno će moći da ih kupe ljudi sa svih meridijana... Ali, šta je sa Rusima?

Ne, ni oni neće biti izuzeti, bez obzira što je Epl, kao kompanija, napustio tamošnje tržište nakon invazije na Ukrajinu. Zapravo, Epl je svega nedelju dana nakon početka rata prestao da prodaje sve svoje proizvode u Rusiji, ali kako će onda biti moguće da Rusi kupe aktuelni ajfon?

Tim povodom se danas oglasio visoki vladin zvaničnik, rekavši za RIA Novosti sledeće:

- Rusi će imati mogućnost da kupe novi Ajfon 14 uprkos tome što je američka tehnološka kompanija Epl napustila zemlju, a zahvaljujući moskovskoj šemi paralelnog uvoza.

Vest o tome preneo je Rojters. Dalje se navodi da je Rusija u martu najavila šemu uvoza i ovlastila trgovce na malo da uvoze proizvode iz inostranstva bez dozvole vlasnika žiga.

Na pitanje da li će novi ajfon, koji je Epl predstavio juče, biti uvezen u okviru te šeme, ministar trgovine i industrije Denis Manturov je rekao: "Zašto ne? Ako potrošači žele da kupe ove telefone, da, biće prilike".

Mimo novog ajfona, ono što je još ostalo u ruskim prodavnicama od Epl robe jesu zalihe, koje trgovci treba da rasprodaju. Ali, navedeno je i da mogu da nastave da dobijaju nove uređaje preko šeme uvoza.

Ruska mobilna mreža MTS je jutros prodavala nove Ajfon 14 aparate u pretprodaji, a cene se kreću od 84.990 rubalja (1.398 dolara) za verziju od 128 GB. MTS je saopštio da bi isporuka mogla da potraje do 120 dana i da je zadržao pravo da otkaže porudžbine ako se suoči sa poteškoćama pri uvozu proizvoda.

Epl nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>