• 0
 ≫ 

Adobe kupuje Figmu za oko 20 milijardi dolara: Jedna od najvećih akvizicija u istoriji kompanije

 ≫ 

Akcije kompanije Adobe pale su za 13 odsto kako je tržište otvoreno u Njujorku

  • 0
Flash Video, Adobe Flash, fleš plejer

Printscreen: Twitter/@AndroidPolice

Adobe Inc. pristao je da kupi startup za dizajn softvera Figma Inc. u ugovoru vrednom oko 20 milijardi dolara, kako bi mu pomogao da proširi alate za kreativne profesionalce prenosi Blumberg.

Ugovor koji je najavio Adobe, koji je mešavina gotovine i akcija, predstavljaće najveće preuzimanje privatne softverske kompanije ikada, prema podacima koje je prikupio Blumberg.

Pandemija pogodavala rastu Figma Inc.

Akcije kompanije Adobe pale su za 13 odsto kako je tržište otvoreno u Njujorku, što je najveći pad u više od dve godine.

Investitori su postali sve skeptičniji u pogledu dominacije Adobe-ove linije softvera za profesionalce u dizajnu, koja čini oko 60 odsto njenih prihoda.

Kompanija je ciljala pristupačnije ponude zasnovane na vebu, kao što je Photoshop Express, kako bi prodala svoj kreativni softver potrošačima, malim preduzećima i uticajnim osobama na društvenim mrežama.

Međutim, inicijativa je naišla na neslaganje od strane početnika, uključujući Figmu, Lightricks Ltd. i Canva Inc.

S druge strane, Figma, koja omogućava klijentima da sarađuju na softveru dok ga prave, zabeležila je skok potražnje tokom pandemije.

Kompanija je proširila svoju bazu klijenata poslednjih godina na softverske dizajnere u velikim kompanijama kao što su Airbnb Inc., Google, Herman Miller i Kimberly-Clark Corp. - da bi uključila i pojedince koji prave lagane igre, mape i prezentacije. Takođe je privukla i lojalne studente.

"Kombinacija koristi - bukvalno svima koji rade na znanju", rekao je izvršni direktor Adobe-a Šantanu Narajen za Blumberg.

Vrednost kompanije procenjena na 10 milijardi

Firmu Figma sa sedištem u San Francisku su osnovali pre oko deceniju Dilan Fild i Evan Volas.

Startup je predstavio alate za dizajn softvera zasnovane na pretraživaču koji omogućava dizajnerima softvera da rade zajedno u realnom vremenu, zaobilazeći ponekad nespretan proces čuvanja i slanja svog rada saradnicima koristeći kolekciju različitih aplikacija. Kompanija je procenjena na 10 milijardi dolara u poslednjem krugu finansiranja pre godinu dana.

Izvršni direktor Adobe-ja veruje da će transakcija biti zatvorena 2023. godine, u očekivanju regulatornih i drugih odobrenja.

 

 

Nakon zatvaranja, Field će nastaviti da vodi Figma tim, izveštavajući predsednika Adobe-ovog poslovanja za digitalne medije.

Figma će nastaviti da postoji kao samostalan proizvod.

Figma će imati ukupno adresabilno tržište od 16,5 milijardi dolara do 2025. godine, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će kompanija ove godine dodati oko 200 miliona dolara neto novih godišnjih stalnih prihoda, što će premašiti 400 miliona dolara ukupnog godišnjeg redovnog prihoda do kraja 2022, sa neto zadržavanjem dolara većim od 150 odsto, rečeno je u prezentaciji Adobe-ja za investitore.

Dogovor uključuje naknadu za raskid od milijardu dolara u gotovini.

Video: Jelena Radonjić je prvi posao imala u Japanu, danas je saradnik Forbsa: Ovo su top veštine za uspeh

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>