• 2

Dva dokaza da će Mask da skine Tviter sa berze: Šta to znači za građane Srbije koji njime trguju?

Trenutno, akcija Tvitera košta 53 dolara

  • 2
Elon Musk, Ilon Mask Foto: Tanjug/AP

Američki milijarder i inovator Ilon Mask je zvanično postao vlasnik društvene mreže Tviter. Mask je nakon preuzimanja kompanije otpustio nekoliko rukovodećih ljudi u kompaniji i najavio dodatne otkaze.

Sada, Mask planira da postane i izvršni direktor Tvitera, pored vođenja Tesle i Spejs iksa. Još ranije spekulisalo se o tome da želi od kompanije da napravi privatnu. 

S obzirom na činjenicu da akcijama Tvitera trguju i građani Srbije, proveravali smo šta bi to tačno značilo za akcionare, odnosno, da li je moguće da najbogatiji čovek na svetu do kraja ispuni svoj cilj.

"Kada je Tviter u pitanju jasno je da će on postati privatna kompanija odnosno biće delistiran sa berze. Razlog za to je odlična cena koju je Mask predložio (krupni akcionari su listom pristali na prodaju akcija), ali i njegova ranije izrečena namera da restrukturiranje kompanije može sprovesti samo ako bude jedini vlasnik (zajedno sa svojim partnerima)", kaže za Telegraf Biznis Nenad Gujaničić, glavni broker društva Momentum Sekjuritis.

Prema rečima našeg sagovornika, najveći problem u tom poduhvatu biće zadatak da ovu društvenu mrežu učini kredibilnom odnosno reši pitanje botova koje je jedno vreme bila i najveća pretnja u pogledu uspeha ove transakcije.

"Kada je u pitanju trgovanje, akcije Tvitera su imale velike fluktuacije tokom godine i svakako su privlačile pažnju portfeljnih investitora kako u svetu tako i kod nas. Međutim, ne može se reći da su ove akcije bile toliko popularne među pojedinačnim investitorima kao što su Tesla, Apple, NVIDIA...", objašnjava Gujaničić za naš portal.

Akcije Tvitera su rasle još kada je Mask početkom meseca predložio da nastavi sa preuzimanjem ove platforme društvenih medija po ceni od 54,20 dolara po akciji.

Akcije su tm prilikom skočile preko 22 odsto i završile na 52,00 dolara nakon što je prijava hartija od vrednosti pokazala da Mask namerava da nastavi sa svojom aprilskom ponudom od 44 milijarde dolara za preuzimanje Tvitera.

Elon Musk, Ilon Mask Foto: Tanjug/AP

Trenutno koštaju 53 dolara, i rastu skoro pola procentnog poena.

Prema grubim procenama investitora na inostranim tržištima kapitala u Srbiji trenutno ima oko 20.000. Procene pokazuju da građani Srbije na inostranim tržištima ostave u proseku 5.000 evra, a najpopularnije akcije su već dugo godina upravo akcija tehnoloških giganata.

Dugi niz godina upravo su najpopularnije akcije domaćih investitora bile one vezane za tehnološke kompanije (Gugl, Fejsbul, Tesla, Amazon...) po čemu se domaći investitori ne razlikuju puno od ostatka sveta.

Međutim, ovo je bila teška nedelja za sve IT kompanije. 

Video: Probali smo Starlink u Srbiji, Maskov sistem za besplatan internet o kojem trenutno svet bruji

(Telegraf Biznis9

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Broker

    28. oktobar 2022 | 16:02

    Briljirate, duboki naklon za vasu ingezionost. Nego nam deder objanite kako se to trguje Twiterom? To je normalno za vas sitnica jer vise nego sto je ocigledno ne poznajete materiju. Boze moj sto se izostavili akcije, bitno je da se budzi.

  • Devize

    30. oktobar 2022 | 23:18

    De-vize, de-vize. Jos malo pa nestalo. Kupujte devize dolae teska vremena, najteza u istoriji. De-vize, de-vize

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>