• 0

IT kompanija koja je došla na hrvatsku berzu posle 20 godina, sada briljira: Njen šef nam je već otkrio tajnu

Iz Spana ističu i kako im je EBITDA porasla za 68 posto

  • 0

IT grupa Span u prvih devet meseci ove godine ostvarila je 650,7 miliona kuna ukupnih prihoda ili 11 posto više nego u istom periodu lani, dok je neto dobit porasla za 162 posto.

Prema podacima finansijskog izveštaja koji je objavljeno na berzi, ukupni konsolidovani troškovi Span grupe u prvih devet meseci iznosili su 601,7 miliona kuna, što je rast za sedam posto u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Spana ističu i kako im je EBITDA porasla za 68 posto. Navode da su najveći rast prihoda u grupi ostvarile usluge s visokom dodatom vrednošću, i to segmentu razvoja softvera i poslovnih rešenja, za 66 posto, kao i u segmentu infrastrukturnih usluga, klauda i sajber bezbednosti, za 56 posto.

Napominju da su imali pad prihoda na tržištu Ukrajine,  ali su taj pad nadomestili rastom prihoda na svim ostalim tržištima i u svim segmentima poslovanja.

Iz Spana navode da najznačajniji rast u odnosu na prošlu godinu beleže na hrvatskom tržištu i SAD.

Span trenutno zapošljava 744 stručnjaka i jedan je od najvećih IT izvoznika.

Span je IT kompanija koju je pre 25 godina osnovao Nikola Dujmović sa nekoliko prijatelja. Danas, to je jedna od najvećih firmi u Hrvatskoj i prva koja je lansirala IPO na tamošnjoj berzi. Već prvog dana imali su spektakularan uspeh. Ili što se popularno na Balkanu kaže - prošli su trnovit put od garaže do berze.

Sa Nikolom smo razgovaral na marginama Medija festivala u Rovinju, a taman nakon što su izašli na berzu. Otkrio nam je kako je tekao njihov put, šta misli o tržištu Srbije i zašto su odabrali berzu umesto klasičnog investiranja - o čemu upravo razmišlja još jedna firma iz Srbije.

Dva meseca posle lansiranja IPO, postali su jedna je od najinteresantnijih deonica. Zahvaljujući njoj, Zagrebačka berza (Hanfa) dobila je novu tehnološku akciju za 20 godina. Investitori su praktično razgrabili akcije Spana. Ceo intervju pročitajte ovde.

Dujmović objašnjava da je puna transparentnost u poslovanju jedan je od ključeva za dugovečnost, a berzu vide kao alat za budući razvoj.

Video: Šta je pokazao startap skener, kakva je naša scena?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>