• 0

Deficit Ajfona 14 u najavi? Pogođeno "srce" proizvodnje Eplovih telefona

Usluge javnog prevoza su obustavljene i ljudima je savetovano da rade od kuće

  • 0
iPhone 13 Foto: Tanjug/AP

Usled strogih karantinskih mera zbog korone, kineske vlasti su zatvorile okrug u gradu Džengdžou, u kojem se nalazi najveća svetska fabrika Ajfon uređaja.

Zabrana kretanja počela je danas i trebalo bi da traje sedam dana, a svetski mediji uveliko bruje o tome da su radnici prethodnih dana bukvalno bežali preko ograde fabrike, zbog izbijanja kovida-19.

Fokskon, veliki Eplov proizvođač, potvrdio je da je u karantin stavio mali broj zaposlenih koji su bili pozitivni na koronu.

Ovaj potez kineskih vlasti može uticati na proizvodnju novog Ajfona 14, koji se proizvodi u Fokskonovoj fabrici u Džengdžouu, piše BBC. Građani i preduzeća nastavljaju da se bore sa rigidnom politikom, poznatom i kao zero-Covid policy, a koju je uveo predsednik Si Đinping.

Lokalne vlasti su danas saopštile da će zatvaranje ekonomske zone aerodroma Džengdžou početi odmah i završiti se 9. novembra u podne po lokalnom vremenu. Usluge javnog prevoza su obustavljene i ljudima je savetovano da rade od kuće, navodi se u zvaničnom obaveštenju, objavljenom na platformi društvenih medija WeChat.

Zvaničnici su rekli da će "odlučno suzbiti sve vrste kršenja propisa". Džengdžou je glavni grad provincije Henan u centralnoj Kini i dom za oko 10 miliona ljudi.

iPhone sa Rolex satom Foto: Caviar / Ferrari / Profimedia

Prijavljeno je 167 lokalno prenosivih infekcija u sedam dana do prošle subote - u odnosu na 97 iz prethodne nedelje.

Lokdaun se dešava u ključnom trenutku za Epl, ubrzo nakon lansiranja Ajfona 14 i uoči ključnih božićnih i lunarnih novogodišnjih sezona kupovine. Fokskonova fabrika u Džengdžouu, koja zapošljava oko 200.000 radnika, proizvodi većinu Eplovih novih telefona.

Oni su juče rekli da su učetvorostručili svoje dnevne bonuse u proizvodnom centru, nakon proboja radnika tokom kovid blokade. Fokskon je takođe saopštio da će bonusi za radnike "na traci" biti povećani na 400 juana (55,02 dolara) dnevno.

Rečeno je i da će oni koji rade više od 25 dana mesečno u fabrici dobiti maksimalni bonus od 5.000 juana, u odnosu na 1.500 juana. Dodaje se da bi onima koji su uložili svoj "pun kapacitet" u novembru – bez ijednog odsustva – mogao biti isplaćen ukupan bonus od više od 15.000 juana za taj mesec.

Kompanija je saopštila da su bonusi deo nastojanja da se "postepeno obnovi redovna proizvodnja" i da se zaposlenima ukaže zahvalnost.

Ipak, Fokskon još nije otkrio zvaničan broj radnika zaraženih kovidom-19.

Video: Bili smo u Italiji: Ovako se pravi čuvena kafe Vergnano koja postoji 140 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>