• 0

Novi Sad privlači IT sektor, uskoro dve nove kancelarije kompanije Comtrade

Prema našim saznanjima, i domaća kompanija Comtrade uskoro otvara kancelarije u Novom Sadu za svoje dve filijale: Comtrade 360 i Comtrade System Integration

  • 0
Comtrade kancelarija Novi Sad Foto: Milena Đorđević

Novi Sad je drugi najveći grad u Srbiji, ali ipak dovoljno različit od prestonice da onima koji se ovde presele, dođu u posetu, ili odluče da tu posluju, može da pruži novo i drugačije iskustvo.

Sve njegove potencijale već prepoznaju i renomirane svetske i domaće kompanije.

Tokom prethodnih deset godina grad se, osim po novim investicijama, fabrikama i otvaranju radnih mesta, posebno istakao u razvoju privredne grane karakteristične za visoko kvalifikovanu radnu snagu – IT industrije.

To je posebno važno, jer je svako drugo radno mesto otvoreno u proteklih godinu dana u Srbiji u IT sektoru. Izvoz IT usluga će ove godine premašiti vrednost od dve i po milijarde evra, a suficit će iznositi više od milijardu i po evra.

U Novom Sadu, prosečna plata porasla je za oko 3.000 dinara za samo mesec dana. Te plate uglavnom "dižu" programeri i zaposleni u tehnološkoj industriji. Prema poslednjem istraživanju, prosečna neto zarada programera je 1.225 evra, a u Novom Sadu su najplaćenije pozicije Software Developer i IT manager - sa neto zaradom od 3.000 evra.

Novi Sad je "dom" i kompanijama kao što su Gaspromnjeft, Lir iz Amerike, britanski Aptiv, i Benu - nemački lanac apoteka. Kancelarije u Novom Sadu danas biraju i čelnici iz japanske kompanije Nidek, koja posluje s prometom od 12 milijardi evra, i čiji bi dolazak u srpsku Atinu mogao da transformiše poslovno-industrijski ritam grada.

U ovom gradu cveta i tržište nekretnina.

Već mesecima primetno je povećanje cena zakupa nekretnina, dok su uporedo „skakale“ i cene stanova za prodaju.

U zavisnosti od naselja, variraju i cene, ali ako uzmemo za primer tri najpopularnije lokacije - Grbavicu, Novu Detelinaru i Liman - onda stvari stoje ovako: U Limanu 1 cene se kreću na nivou od oko 1.500 evra po kvadratu, a idu u proseku i do 1.800 evra. Grbavica nudi slične cene: kvadrat za 1.200 evra se teško nalazi, a uglavnom vredi od 1.500 do 1.700 evra. Nova Detelinara se kreće od oko 1.300 evra pa naviše, a Liman 3 nije mnogo povoljniji od Limana 1.

Mnoge IT kompanije poslednjih godina biraju baš Novi Sad kao mesto za svoje poslovne kancelarije.

Comtrade kancelarija Novi Sad Foto: Milena Đorđević

Broj ovih firmi u Novom Sadu raste iz meseca u mesec, pa tako već imamo trocifren broj kompanija koje se bave nekom sferom informacionih tehnologija. Među njima su kako mali startapi, koje broje tek po nekoliko zaposlenih, tako i velike korporacije koje posluju na internacionalnom nivou i broje preko 1.000 radnika.

Prema našim saznanjima, i domaća kompanija Comtrade uskoro otvara kancelarije u Novom Sadu za svoje dve filijale: Comtrade 360 i Comtrade System Integration. To znači dodatna radna mesta za mlade talente i dokazane stručnjake u oblasti savremenih softverskih rešenja, upravljanja podacima u oblaku, ali i veštačke inteligencije.

Samo u proteklih godinu dana, Comtrade 360 zaposlio je više od 120 inženjera u 12 zemalja, a Comtrade System Integration je već godinama lider na regionalnom tržištu sistem integracija, beležeći konstantan rast poslovanja.

Kako će poslodavci biti u potrazi za sve većim brojem eksperata u ovom gradu, sve upućuje na uzbudljiv dalji razvoj novosadske IT scene, koju će biti veoma zanimljivo pratiti.

Video: Šta je pokazao startap skener, kakva je naša scena?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>