• 1

Meta sprema velika otpuštanja ove nedelje: Ima "brdo" problema, ali Zakerberg i dalje tera po svom

Portparol američke kompanije je odbio da komentariše sporne navode, premda su izvori prilično sigurni da se sprema otkaz za hiljade ljudi

  • 1
Meta, mark zakerberg

Foto: Meta/Cover Images/INSTARimages.c / INSTAR Images / Profimedia

Kompanija Meta, kako je i najavljeno prethodnih dana, planira da započne velika otpuštanja ove nedelje, kažu upućeni izvori.

To bi, zapravo, mogla biti čak najveća runda otpuštanja u tehnološkom sektoru, nakon brzog rasta industrije tokom pandemije.

Očekuje se da će otkaze dobiti na hiljade zaposlenih, a plan je da Meta izda saopštenje u sredu, piše WSJ.

Meta je na kraju septembra prijavila više od 87.000 zaposlenih. Zvaničnici kompanije su već rekli zaposlenima da otkažu nebitna putovanja počevši od ove nedelje, kažu upućeni u situaciju za WSJ.

Dodaje se da bi planirana otpuštanja bila prvo veliko smanjenje broja zaposlenih u 18-godišnjoj istoriji kompanije. Trenutno, to i ne iznenađuje budući da tehnološke kompanije beleže loše rezultate, a posebno Meta.

Iako je ovaj broj otkaza u procentima manji od onog u Tviteru, gde je pogođeno čak 50% radne snage, broj otpuštenih u Meti bi mogao da nastavi s rastom, tj. da bude najveći do sada za godinu dana.

Portparol Mete je odbio da komentariše ove navode, pozivajući se na nedavnu izjavu izvršnog direktora, Marka Zakerberga, da će kompanija svoje investicije "fokusirati na mali broj oblasti visokog prioriteta za rast".

- To znači da će neki timovi značajno rasti, ali većina drugih timova će ostati na istom nivou ili će se smanjiti tokom sledeće godine - rekao je on 26. oktobra, u izveštaju o zaradama kompanije u trećem kvartalu 2022.

- Sve skupa, očekujemo da ćemo 2023. završiti kao, otprilike, organizacija iste veličine kao sada, ili čak malo manja - naveo je Amerikanac.

Inače, kompanija trenutno troši milijarde dolara na razvoj metaverzuma, impresivnog virtuelnog sveta za koji glavni izvršni direktor veruje da predstavlja budućnost računarstva - i mnogi tu vide problem.

Meta

Foto: Piotr Swat / Alamy / Alamy / Profimedia

Tenzija koja nije "od juče"

WSJ je u septembru objavio kako Meta planira da smanji troškove za najmanje 10% u narednim mesecima, delom kroz smanjenje osoblja. Smanjenje, za koje se očekuje da će biti objavljeno ove nedelje, usledilo je nakon nekoliko meseci planirane redukcije broja zaposlenih, pri čemu su "zaposleni eliminisani ili su njihove uloge eliminisane".

- Realno gledano, verovatno postoji gomila ljudi u kompaniji koja ne bi trebalo da bude ovde - rekao je Zakerberg zaposlenima na sastanku krajem juna.

Meta je, kao i drugi tehnološki giganti, počela da zapošljava tokom pandemije, dok su se život i posao mahom odvijali na mreži. Firma je dodala više od 27.000 zaposlenih u 2020. i 2021, i još 15.344 osobe samo u prvih devet meseci ove godine - oko jedne četvrtine od tog broja tokom poslednjeg kvartala.

Ipak, akcije Mete su pale za više od 70% u 2022. Kompanija je istakla pogoršanje makroekonomskih trendova. Investiciona firma Altimeter Capital je prošlog meseca, u otvorenom pismu Zakerbergu, rekla da bi Meta trebalo da smanji broj radnika, kao i svoje ambicije vezane za metaverzum.

Troškovi Mete su, inače, naglo porasli, što je dovelo do smanjenja slobodnog toka novca za 98% u poslednjem kvartalu. Neki od rashoda potiču od velikih ulaganja u dodatnu računarsku snagu i veštačku inteligenciju potrebnu za dalji razvoj Reels-a, platforme kratkih video snimaka koji nalikuju onima na TikTok-u i Instagramu.

Video: Ivana Blečić: Zašto je važno dozvoliti sebi dokolicu. I na dobrom poslu možemo da sagorimo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    7. novembar 2022 | 13:58

    Sta je impresivno u meta univerzumu? Grafika kao iz osamdesetih,avatari su nalik na simpsonove iz prvih epizoda. Smejurija

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>