• 0

Ovo su 4 najveća gubitnika usled pada berze FTX? U "vazduhu" 1,8 milijardi dolara

Mnogi kupci sa neizvešnošću očekuje šta će biti sa njihovim novcem koji je zarobljen na pomenutoj berzi

  • 0
kripto valuta, kripto berza, FTX Sam Bankman-Fried Foto: Stefani Reynolds / AFP / Profimedia

Trebalo je svega nešto više od osam dana da od "kralja kriptovaluta" Sem Bankman-Frajd dođe do nadimka "najvećeg gubitnika", nakon što je njegova berza FTX.com proglasila bankrot, a on odstupio sa mesta izvršnog direktora.

Podsetimo, jedna od dve najveće berze kriptovaluta našla se u jeku skandala kada je u javnost izašla tvrdnja da je Frajd navodno preneo 10 milijardi dolara sredstava klijenata sa FTX-a u svoju trgovačku kompaniju Alameda Research, rekao je izvor upoznat sa slučajem za Rojters.

"Veliki deo tog ukupnog broja je od tada nestao", rekli su. Jedan od izvora navodi da je u pitanju iznos od oko 1,7 milijardi dolara, dok drugi komentariše da je reč o sumi između jedne i dve milijarde dolara.

Frajd je spas video u preuzimanju od strane druge najveće berze kriptovaluta Binance, ali kako je i to izostalo, bankrot je bio izvestan.

Prema pisanju WSJ, Bankman-Frajd je u prošlu sredu rekao investitorima da su mu potrebna "hitna sredstva za pokrivanje manjka od otprilike 8,0 milijardi dolara", zbog zahteva klijenata za povlačenje sredstava koji su stigli poslednjih dana.

Međutim, kako ni investitori nisu imali sluha, Frajd je u petak "priznao poraz i proglasio bankrot".

Ujedno, on je i najveći gubitnik pada berze, kako je za samo jedan dan izgubio 16 milijardi dolara, i spao na svega jednu milijardu dolara. Ovo je ujedno najveći dnevni gubitak u životu jednog milijardera.

Spekulisalo se da je Bankman nakon toga odleteo u Južnu Ameriku, ali je na pitanje Rojtersovih novinara potvrdio da se i dalje nalazi na Bahamima.

Čini se da je pred nekadašnjim "kraljem kriptovaluta" dug put, te da će još neko vreme morati da ostane na Bahamima, s obzirom da je kolaps FTX.com postao i predmet ispitivanja od strane vladinih istražitelja na Bahamima, koji istražuju da li je došlo do bilo kakvog "kriminalnog ponašanja", saopštila je u nedelju kraljevska policija Bahama.

Četiri najveća "gubitnika"

Iako najveći, Frajd zasigurno nije jedini "gubitnik", kako mnogi kupci sa neizvešnošću očekuje šta će biti sa njihovim novcem koji je zarobljen na pomenutoj berzi.

Novi problemi su se pojavili u subotu kada je američki generalni savetnik FTX-a Rajn Miler tvitovao da se digitalna imovina kompanije premešta u takozvanu hladnjaču "kako bi se ublažila šteta usled posmatranja neovlašćenih transakcija".

Takođe, kada se osvrnemo na najveće investitore, koji su u prethodne tri godine ostavili popriličnu sumu novca na ovoj berzi, procenjuje se da je njihov gubitak ograničen na oko 1,8 milijardi dolara.

Ipak, njihovi realni gubici mogli bi biti  mnogo, mnogo veći navodi Forbs.

Da je bilo koji od ovih investitora unovčio svoju vrednost u januaru, kada je FTX.com dostigao vrhunac od 32 milijarde dolara, bili bi bogatiji za desetine ili čak stotine miliona dolara. Umesto toga, mogli bi da završe bez ičega.

Sequoia Capital

Venture capital fond iz Silicijumske doline, koji je poznat po ulaganju u tehnološke gigante poput Epla, Gugla i Airbnb-a, zajedno sa  odvojeniim entitetom Sequoia Capital Global Equities, kupio je FTX.com serije u iznosu od više od 200 miliona dolara.

Vrednost investicija kompanije Sequia u FTX.com dostigla je vrhunac od 350 miliona dolara ranije ove godine, što je najveći verovatni gubitak za spoljnog investitora u razmeni.

Kompanija je u pismu investitorima saopštila da njen udeo u berzi predstavlja manje od 3 odsto angažovanog kapitala jednog fonda, a gubitak od 150 miliona dolara kompenzovan je sa oko 7,5 milijardi dolara ostvarenih i nerealizovanih dobitaka.

Temasek

Investiciona kompanija u vlasništvu vlade Singapura, Temasek, je drugi najveći spoljni investitor sa 7 miliona akcija. Posao od 297 milijardi dolara (aktiva), koji poseduje velike udele u singapurskoj DBS grupi i singapurškoj avijaciji, uložio je u sve tri glavne runde finansiranja FTX-a.

Sa svojim udelom od 320 miliona dolara, koji je na ivici da postane bezvredan, portparol Temasek-a rekao je Rojtersu u sredu da su 2svesni razvoja događaja".

Paradigm

Paradigm, investiciona firma "fokusirana na podršku kripto/Veb3 kompanija i protokola sutrašnjice", posedovala je skoro 7 miliona akcija FTX-a od avgusta.

"Sama i FTX.com čeka svetlu budućnost i Paradigm je uzbuđen što je deo toga", rekao je suosnivač firme Mat Huang u julu 2021.

Alameda Research je takođe navodno uložila najmanje 20 miliona dolara u Paradigmu.

Penzioni plan za nastavnike Ontarija

Penzioni plan za nastavnike Ontarija, koji upravlja penzionim fondovima 333.000 nastavnika u kanadskoj provinciji, uložio je ukupno 95 miliona dolara između FTX-a i FTX-a SAD krajem 2021. i početkom 2022.

Samo FTX.com deo te investicije vredeo je oko 130 miliona dolara, pre kripto zime i trenutne krize.

"Iako postoji neizvesnost u vezi sa budućnošću FTX-a, bilo koji finansijski gubitak ove investicije će imati ograničen uticaj na plan, s obzirom da ova investicija predstavlja manje od 0,05% naše ukupne neto imovine", naveli su nadležni.

Najmanje dve poznate ličnosti spremne su da izgube svoja ulaganja. Reč je o legendi NFL-a Tomu Brejdiju i modelu Žizel Bundšen.

Nejasno je koliko je bivši par uložio za svoje akcije, ali procenjeno je da bi Brejdijev udeo vredeo 45 miliona dolara, a Žizelin 25 miliona dolara, pre nego što su cene kriptovaluta pale.

Međutim, veruje se da su najveći gubitnici: zaposleni na berzi.

Prema tabeli kapitalizacije, opcioni fond kompanije je držao 20.858.124 akcija ili ti oko 3 odsto FTX-a od avgusta.

Taj ulog bi u januaru vredeo čak 950 miliona dolara. Sada je verovatno bezvredan.

Hoće li dobiti taj novac nazad? Pitanje je na koji ne postoji odgovor. Ipak, Frajd je u jednom od tvitova jasno stavio do znanja svoje prioritete:

Prvo korisnici, zatim investitori, i na kraju, Frajd će se pobrinuti za novac radnika.

Video: Kako da se nađu najbolji radnik i najbolji poslodavac? Šta je bolje državni posao ili korporacija?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>