• 0
 ≫ 

Srbija na visokom mestu po digitalnom razvoju: Pretnja je novi malver, ali postoji stub zaštite

 ≫ 

Srbija je u novembru najnapadnutija zemlja kada je reč o ovom malveru

  • 0
malver

Foto: shutterstock.com

U poslovnom, i posebno IT svetu, sajber bezbednost je jedna od gorućih tema danas. 

Međutim, hakeri i dalje uspevaju da "nadmudre" jake sisteme kompanija, banaka i ostalih institucija, te ovoj temi treba dati posebnu važnost.

Tim povodom se danas u Hajatu održava i konferencija posvećena eUpravi, kojoj prisustvuju visoki zvaničnici i mnogobrojni stručnjaci iz date oblasti, a između ostalog i predstavnik kompanije "Kaspersky", Srđan Gligorić.

U pitanju je multinacionalni provajder sajber bezbednosti i antivirusnih programa, osnovan 1997.

U prestižnom beogradskom hotelu imali smo priliku da čujemo iz prve ruke o važnosti sajber bezbednosti, kao neizostavnog elementa eUprave (eGovernment), zatim da čujemo iskustva vezana za napade na ovaj sektor, ali i da dobijemo uvid u trenutno stanje u sektoru.

Naime, Srbija je u novembru, procentualno gledano, najnapadnutija zemlja - globalno - kada je reč o novom malveru. Posle nas, ovaj malver je najaktivniji u BiH, zatim u Hrvatskoj, Sloveniji, Severnoj Makedoniji.

Kaspersky

Srđan Gligorić / Foto: Telegraf.rs

Inače, eUprava podrazumeva upotrebu tehnoloških komunikacionih uređaja, kao što su računari i internet, za pružanje javnih usluga građanima i drugim licima u zemlji ili regionu.

Tema o kojoj govori enterprise akaunt menadžer za Zapadni Balkan, iz firme "Kaspersky", jeste "Integrity and competency of eGovernment: Cybersecurity dimension".

Prema njegovim rečima, veliki sigurnosni jaz između digitalne transformacije i trenutnog statusa IT bezbednosti u kompanijama jeste opšte pitanje, bez obzira na geografiju ili industriju, a posebno u OT okruženjima.

Kako je dalje istakao Gligorić u svojoj prezentaciji, sajber bezbednost je postala međufunkcionalna tema u preduzećima, jer je ljudski faktor i dalje "najslabija karika u lancu". Ono što je naročito bitno jeste edukacija zaposlenih.

Naime, u povezanim organizacijama, ne samo da su ranjivi podaci već i industrijski procesi.

Još neke od važnih tema o kojima se govori na današnjem skupu jesu "Poslovanje u srpskom oblaku", "Hibridni oblak u javnom sektoru", "Predstavljanje inicijativa Nacionalnog CERT-a", "Digitalizacija poslovanja kroz upravljanje procesima nabavke" i tome slično.

Hajat konferencija

Foto: Telegraf.rs

Šta je pametna eUprava?

Pre svega, treba reći da se Srbija dosta dobro pozicionira na polju digitalizacije: po elektronskoj upravi nalazimo se na 40. mestu od 193 zemlje UN, pokazuju podaci UN. Pre pet godina je osnovana Kancelarija za IT i eUpravu, a izvoz u IT oblasti je ove godine premašio poljoprivredni izvoz.

Takođe, Srbija zauzima prvo mesto na Balkanu u domenu napredovanja eUprave.

- U suštini, postoji mnogo definicija o tome šta je pametna eUprava, ali ukratko, radi se o korišćenju tehnologije za olakšavanje i podršku, boljem planiranju i donošenju odluka; zatim, o unapređenju demokratskih procesa i transformaciji pružanja javnih usluga. Dakle, to je jedan opšti, društveno-ekonomski napredak - ističe Srđan Gligorić.

Jedan od ključnih principa u okviru Četvrte industrijske revolucije jeste sajber bezbednost.

- Ako pričamo o državnoj upravi, vrlo je važno povezivanje, integracija. Da bi se obezbedio kontinuitet poslovanja, mora postojati plan za rešavanje teških situacija, kako bi organizacija mogla da se zaštiti od spoljašnjih napada - istakao je Gligorić i dodao da su ciljevi napadača razni: od sajber špijunaže do manipulacije poslovnih procesa.

Zaključak je da nivo zaštite mora da prati razvoj digitalizacije, a čini se da se ovaj drugi pojam brže odvija od prvog. Predstavnik ruske multinacionalke je danas istakao i da je sajber bezbednost, možda ne preduslov za digitalnu transformaciju, ali definitivno njena važna komponenta.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>