• 1

Načelnik KBC "Dragiša Mišović" za Telegraf Biznis: Kako srpski lekari koriste tehnologiju budućnosti

Bez tehnologije danas ne možemo, kaže za Telegraf Biznis prof. dr Predrag Stevanović

  • 1
Prof. dr Predrag Stevanović Foto: Telegraf.rs

Danas ne možemo bez tehnologije, i treba klicu primene raširiti po celoj Srbiji, rekao je za Telegraf Biznis, prof. dr Predrag Stevanović, načelnik Klinike za reanimaciju i anesteziologiju KBC "Dragiša Mišović".

Sa njim smo razgovarali na marginama ovogodišnje Sinergije, a Stevanović se osvrnuo na prošlu godinu kada je prilikom jedne intervencije prvi put u Srbiji korišćena i virtuelna hologramska tehnologija – Hololens.

Poseban značaj ove tehnologije pokazao se tokom pandemije, kada su naši lekari među prvima u svetu ovu inovaciju primenili u crvenim kovid zonama, nakon čega je potpisan je sporazum između Ministarstva zdravlja i kompanije Microsoft u oblasti digitalizacije zdravstva.

"Jedan tim entuzijasta i lekara sa KBC "Dragiša Mišović", uspeo je da u svoju svakodnevnu praksu implementira tehnologiju koju razvija Majkrosoft, odnosno Hololens. Koristimo je kada planiramo određene intervencije, da objasnimo pacijentima šta ćemo raditi, zatim, da sa kolegama koji nisu u mogućnosti tog momenta da budu sa nama podelimo dileme i konsultujemo se kakav bi najbolji način bio da se taj pacijent leči", navodi dr Stevanović za naš portal.

Veoma značajno je, ističe on što se tehnologija koristi kako bi obučavali studente.

"Pokazalo se da ima mnogo efekta, i da su mladi ljudi veoma zainteresovani. Izuzetno je napredna tehnologija, ali kada je stavite u sinergiju sa znanjem i iskustvom lekara koji svakodnevno rade, dobijate pravi rezultat", navodi on.

Na pitanje gde su naši stručnjaci u odnosu na svet, i kako prihvataju nove medote, kaže nam:

- Kada govorim o zdravstvenoj zajednici, prepoznajem da je IT zajednica u korak sa svetskom - imamo jako obrazovane i lekare i sestre, i njima samo treba pružiti priliku. Igrom slučaja mi smo konkretno ovu priliku iskoristili. Počeli smo da koristimo i ideje i mogućnosti koje nam se pružaju i dobro je da se ta klica raširi po Srbiji - navodi doktor i dodaje:

biotek laboratorija lekovi nauka farmacija Foto: Shutterstock

"Posebno mi je drago što je to prepoznala i Vlada Srbije, i zajedno sa Majskrosoftom pomažu da radi centar izvrsnosti koji bi implementirao nove tehnologije".

Pitali smo ga i da li će ulaganje i pažnja investiotra u biotehnološke kompanije ostati, ili je reč o prolaznom trendu?

- Reću ću to kroz primer nečega čega sam ja svedok - kada smo pre samo deset godina krenuli da uvodimo informatičku mrežu u naš program svi su bili u problemu, i pružali su otpor. Danas, bez toga niko ne može da radi. Danas smo već potpuno svesni da bez novih tehnologija, u biomedicinskim naukama nema napretka u svakodnevnoj praksi. Verujem da će ta budućnost da traje dugo, i mi samo treba da koristimo prilike - rekao je dr Stevanović za Telegraf Biznis.

Video: Prof. dr Predrag Stevanović za Telegraf: Bez tehnologije danas ne možemo

(Telergaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 581

    13. decembar 2022 | 08:24

    Na nekim klinikama još ima kompjutera sa početka veka, zato moraš da nosiš gomilu papira u kesi jer je lekaru mnogo lakše da čita iz papira nego sa kompa (lično iskustvo) odem na pregled na orl a sutradan na snimanje privatno kod istog doktora jer nemaju aparat u državnoj snimanje je inače 7000 din pa nosiš rezultat natrag na orl i nastavljaš lečenje tako da ima mnogo primera gde nema dovoljno tehnologije kadar je obučen ali nema aparate valjda će se nešto promeniti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>