• 0
 ≫ 

Mere opreza: Rusi žele da spreče preprodaju svoje nafte

 ≫ 

Domaći izvoznici nafte će navodno morati da se uvere da kupci ne koriste mehanizam za preprodaju

  • 0
Nafta, nafno polje pumpa pumpe nalazište Foto: Shutterstock

Ruskim izvoznicima bi uskoro moglo biti zabranjeno da prodaju naftu kupcima prema zapadnom mehanizmu ograničenja cena, javio je Komersant, pozivajući se na izvore iz vlade.

Kako se navodi u izveštaju, Ministarstvo energetike je pripremilo nacrt uredbe kojom se ruska pravna i fizička lica obavezuju da izbegavaju odredbe o ograničenju cena nafte koje je obavezao Zapad u svojim ugovorima sa stranim kupcima. Oni će takođe morati da obezbede da se ovi kupci, uključujući trgovce i agente, pridržavaju ovog zahteva za dalju preprodaju ruske nafte.

Ugovori će takođe morati da prođu inspekciju u Federalnoj carinskoj službi. Ako agencija utvrdi bilo kakvo kršenje, posebno, bilo kakvo pominjanje gornje granice cena, može zabraniti izvoz proizvoda navedenih u ugovorima.

Nacrt dokumenta tek treba da odobri vlada, rekli su izvori novinama. Ministarstvo energetike za sada je odbilo da komentariše izveštaj.

Ograničenje cena ruske nafte, koje su uveli G7, EU i Australija, stupilo je na snagu 5. decembra. Njime se zapadnim kompanijama zabranjuje da pružaju osiguranje i druge usluge brodovima koji prevoze rusku naftu osim ako se teret ne kupi po ceni od 60 dolara po barelu ili ispod.

Ograničenje bi moglo biti revidirano u martu, pošto se ruska nafta trenutno trguje ispod ovog nivoa. Zapadna koalicija će 5. februara uvesti i ograničenje cena ruskih naftnih derivata.

Rusija se od početka protivila inicijativi za ograničenje cena. Prošlog meseca, predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o zabrani isporuke ruske nafte i naftnih derivata stranim kupcima koji „direktno ili indirektno“ pominju ograničenje u svojim ugovorima.

Video: Ličnosti sveta: Vladimir Putin

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>