• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turbulentan život tvorca "McAfee" antivirusa: Od genija, do ubice i misteriozne smrti u zatvorskoj ćeliji?

Vreme čitanja: oko 2 min.

U najnovijem podkastu Bloomberg-a, koji je najavljen za 16. februar, biće više reči o jednom od najznačajnih tehnoloških magova

  • 0
Džon Mekafi John McAfee

Foto: Tanjug/AP

Tokom 80-ih i 90-ih Džon Mekafi (engl. John McAfee) važio je za ikonu Silikonske doline. Poznat prema istoimenom antivirusnom programu, do kraja osamdesetih, njegova kompanija zarađivala je pet miliona dolara godišnje.

Zahvaljujući virusu "Mikelanđelo" i antivirusnim programima koje je napravio postaje još uspešniji. Sedam godina kasnije, prodao je svoj udeo "Intelu", prikupivši oko 60 miliona funti.

Kako navodi Bloomberg, to je bila tačka prekretnica u Mekafijevom životu i trenutak kada stvari uzimaju drugačiji zamah.

Naime, Mekafi je imao traumatično detinjstvo, otac ga je tukao i u međuvremenu je izvršio samoubistvo, tako da je tvorac antivirusa oduvek patio od paranoje.

Takođe, imao je i probleme sa drogom, a opametio se kada ga je supruga ostavila, a dobio je i otkaz.

Tada  se zaposlio kao softverski inženjer za "Lockheed Martin". Dok je bio tamo, naišao je na prvi poznati kompjuterski virus. Pokušao je sam da ga razbije - a kako je uspeo u tome, taj uspeh ga je gurnuo ka slavi i bogatstvu.

Međutim, nakon prodaje udela "Intelu", bogatstvo je potrošio na imanja na Havajima, u Arizoni, Koloradu i Novom Meksiku, kao i na stare automobile i flotu aviona.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bloomberg Business (@bloombergbusiness)

Ali nakon ekonomskog kolapsa 2008. godine, Mekafi je prodao na aukciji sve svoje stvari i preselio se u centralnoameričku džunglu, gde je kupio vilu u živopisnom Belizeu.

Međutim, ubistvo njegovog komšije, pretvara ga u begunca. U Netfliksovom dokumentarcu, do ubistva je došlo 2012. godine, a navodno je Mekafi bio u svađi sa komšijom zbog svojih pasa.

Mekafi ih je pronašao otrovanim, a dan kasnije komšija je pronađen mrtav, sa prostrelnom ranom glave. Verovao je da će ga policija Belizea ubiti na saslušanju, pa je odlučio da pobegne.

Uhapšen je zbog ilegalnog ulaska u Gvatemalu, ali je on po povratku u Belize iscenirao srčani udar i tada je odleteo nazad u Ameriku, provodeći dane na žurkama u Majamiju.

Uhapšen je opet 2020. godine u El Pratu u Španiji, zbog utaje poreza nakon što nije prijavio prihod od promocije kriptovaluta tokom svog konsultantskog posla.

Pronađen je mrtav godinu dana kasnije u zatvorskoj ćeliji, a dokazi su ukazivali na samoubistvo. S druge strane, njegova bivša supruga verovala je da nije digao ruku na sebe.

U najnovijem podkastu Bloomberg-a, koji je najavljen za 16. februar, biće više reči o jednom od najznačajnih tehnoloških magova.

Video: Comtrade i Microsoft partneri već 20 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>