• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Profit im pao skoro 100%: Gigant reže proizvodnju čipova, ali akcije ipak rastu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Samsung je, inače, najveći svetski proizvođač televizora, pametnih telefona i tableta

  • 0
Samsung

Samsung / Foto: Shutterstock

Samsung Electronics će smanjiti proizvodnju memorijskih čipova, nakon procene o padu svog kvartalnog operativnog profita od 96 odsto.

Gigant za proizvodnju čipova rekao je da je prodaja naglo opala zbog spore globalne ekonomije i manje potražnje nakon pandemije kovida-19. Takođe, Samsung je izvestio da preliminarni podaci pokazuju da je operativni profit pao za 600 milijardi vona (366 miliona funti) u periodu od januara do marta: sa 14 biliona vona u prethodnoj godini.

Ipak, akcije kompanije su porasle za više od 4 procenta, uprkos odluci da se uspori proizvodnja čipova.

"Smanjujemo proizvodnju memorijskih čipova na značajan nivo, posebno proizvoda sa obezbeđenim snabdevanjem", navodi južnokorejski tehnološki gigant.

Potražnja za memorijskim čipovima je, inače, porasla usred blokada izazvanih kovidom, jer su potrošači kupovali novu elektroniku za upotrebu kod kuće. Industrija se sada oporavlja od nedostatka poluprovodnika, ali mnogi proizvođači se bore da pronađu ravnotežu između svojih zaliha i trenutne potražnje.

- Kada je ukupna ekonomija usporila, odjednom je usporila potražnja za ovim krajnjim proizvodima. Dakle, proizvođači ovih krajnjih proizvoda prestali su da naručuju čipove i fokusirali se na prodaju kroz inventar koji su već imali - kaže analitičar Piter Hanburi iz konsultantske kuće za upravljanje Bain & Company.

Analitičari kažu i da je najava Samsunga o smanjenju proizvodnje - retka, posebno imajući u vidu da je reč o najvećem proizvođaču televizora, pametnih telefona i tableta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>