• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tejlor Svift nije "pala" na FTX šemu zato što je postavila jedno prosto pitanje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sjedinjene Države optužile su Bankman-Frida za zaveru, prevaru, pranje novca i kršenje finansiranja izbora

  • 0
Taylor Swift , Tejlor Svift Tejlor Svift / Foto: Tanjug/AP

Nepoverljivost i neimpulsivnost spasile su Tejlor Svift od uskakanja u FTX prevaru kojom su finansijski ojađeni brojni građani, dok su se pripadnici svetske filmske, muzičke i sportske elite našli na sudu kao njegovi pomagači.

Osnivača FTX-a Sem Bankman-Frida optužen je da je ukrao milijarde dolara od klijenata sa berze kriptovaluta kako bi otplatio dugove njegovog hedž fonda fokusiranog na kripto. On se izjasnio da nije kriv. Njegovo suđenje zakazano je za oktobar.

Više desetina ponatih, među kojima su i NBA zvezda Stiven Kari, NFL igrač Tom Brejdi, supermodel Žizel Bundšen, teniska legenda Naomi Osaka i kreator Sajnfilda Leri Dejvid samo su neka prepoznatljiva imena navedena u grupnoj tužbi podnetoj ui Majamiju.

Tužitelji krive FTX i njegove plaćene brend ambasadore za aktivno učestvovanje u nuđenju i prodaji neregistrovanih hartija od vrednosti, kao i u podsticanju prevare kojom se ciljaju nedovoljno upućeni ulagači pirom zemlje koji za investiranje koriste aplikacije na mobilnom telefonu.

Tejlor Svift izbegla je da bude uvučena u FTX kolaps zato šrto se dobro raspitala o ovoj ponudi i o kompaniji i postavila im jedno važno pitanje - Možete li da mi kažete da se ovde ne radi o neregistrovanim hartijama od vrednosti?

kripto valuta, kripto berza, FTX Sam Bankman-Fried Foto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ovo tvrdi advokat Adam Moskovic koji zastupa tužitelje u ovoj grupnoj tužbi. On kaže da su FTX i Tejlor Svift stigli do poslednje faze u pregovorima o sponzorstvu, nešto malo pre nego što se kripto berza urušila. Upućeni kažu da Svift nije htela da podrži ovaj posao.

Suosnivač FTX-a Sem Bankman-Frid izjasnio se da nije kriv za američke optužbe za prevaru zbog spektakularnog kolapsa njegove kripto berze.

FTX i njegova sestrinska trgovačka kuća Alameda Research bankrotirali su u novembru, raspustivši virtuelni trgovački posao koji je u jednom trenutku na tržištu bio procenjen na 32 milijarde dolara.

Sjedinjene Države optužile su Bankman-Frida za zaveru, prevaru, pranje novca i kršenje finansiranja izbora.

Tužioci navode da je prevario investitore i zloupotrebio sredstva koja su pripadala klijentima FTX i Alameda Research.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>