• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Promena na tržištu rada: Broj oglasa za IT stručnjake u padu, a ovaj profil je najtraženiji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Što se tiče najtraženijih pozicija u 2023. godini, na prvom mestu se nalaze Software Developeri

  • 0
Programeri, programiranje, studenti, posao , biznis Foto: Shutterstock

Broj oglasa za IT pozicije u prvom kvartalu 2023. godine je manji za čak 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine. 

Ovo je iznenadilo mnoge posmatrače tržišta, s obzirom da je prethodna godina bila obeležena visokom tražnjom za IT stručnjacima i brzim rastom industrije, pokazuju najnoviji podaci sajta HelloWorld.rs.

Međutim, detaljnija analiza pokazuje da se u 2023. godini traži manji broj senior IT stručnjaka u odnosu na prošlu godinu, dok su mediori postali prioritet poslodavcima. Prema podacima sa sajta HelloWorld.rs, u prvom kvartalu 2023. godine, čak 64 odsto svih oglasa upravo je namenjeno mediorima, 18 odsto seniorima, dok su ponude za juniore činile 15 odsto svih oglasa.

U poređenju sa prošlom godinom, udeo oglasa za seniore se smanjio za 5 odsto, dok se udeo oglasa za juniore povećao za 7 odsto. Software developeri dominiraju domaćim IT tržištem: Visoko traženi i dobro plaćeni

Što se tiče najtraženijih pozicija u 2023. godini, na prvom mestu se nalaze Software Developeri, što nije iznenađujuće s obzirom na njihovu važnost u razvoju softverskih rešenja.

IT Help Desk/Support pozicija se takođe nalazi na visokom drugom mestu, dok su System Administrator/Engineer, Frontend Developer i DevOps System Administrator/Engineer na trećem, četvrtom i petom mestu.

Kada se uzmu u obzir plate navedene na HelloWorld.rs, vidljivo je da su one ostale na istom nivou kao i prethodnih godina. Ipak, primećuje se da su Software developeri i u 2023. godini i dalje najplaćenija grupa IT stručnjaka.

Kada je reč o tehnologijama, JavaScript je najtraženiji programski jezik u prvom tromesečju 2023. godine, dok su SQL, Git, Linux i Agile takođe visoko rangirani na listi najtraženijih tehnologija.

Takođe, analiza sajta HelloWorld.rs pokazala je i da je značajan broj žena u potrazi za poslom u IT sektoru. Svaki četvrti kandidat koji traži posao na našem sajtu je žena. To samo potvrđuje da je sve veći broj njih zainteresovano da napravi karijeru u IT sektoru. Rast broja žena u IT-ju je izuzetno pozitivan trend i pokazatelj da se polako smanjuje rodna nejednakost u ovoj industriji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>