• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srbija sve naprednija na IT polju: Najviše se govori o 4 oblasti, one su "plodno tlo" za vaš biznis

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aktuelni događaj je deo projekta "Srbija inovira", ukupne vrednosti šest miliona dolara

  • 0
Samanta Power Pauer Foto: Mileta Mirčetić

U sredu 10. maja, u centru Beograda, održan je događaj posvećen uspesima Srbije u oblasti informacionih tehnologija i inovacija.Naša zemlja na tom polju napreduje vidno i kontinuirano, a podsećamo vas da je srpski IT izvoz u proteklom periodu dostigao vrednost od 2,7 milijardi evra.Povodom toga, i uopšte razvoja srpskog IT-ja i preduzetništva u domenu digitalizacije, direktorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Samanta Pauer, i ambasador SAD u Srbiji, Kristofer Hil, sastali su se večeras zajedno sa preduzetnicima i predstavnicima kompanija - iz IT sveta i ekosistema tehnoloških inovacija u Srbiji.

- Ja sam prvi USAID administrator koji je posetio Srbiju, i ponosna sam na to - rekla je Pauer na samom početku, i dodala da je Srbiju prvi put posetila sredinom devedesetih, kao novinarka.

Prisutnima se najpre obratila na srpskom jeziku.

- Možete računati na mene, da ću biti ambasador srpskog IT-ja, kako u SAD, u Silicijumskoj dolini, tako i širom sveta. Mnogo kompanija, kao što su Majkrosoft ili Amazon, prepoznaje talente ovde.

Događaj je usmeren na dostignuća i rezultate celog ekosistema inovacija u Srbiji i, jednom rečju, ilustruje zalaganja USAID-a u našoj zemlji, pre svega kada je reč o rastu privrede.

Pritom, treba istaći da se ciljaju oblasti sa najvećim potencijalom, kao što je medicinska tehnologija, tehnologija u poljoprivredi, gejming industrija i blokčejn.

Telegraf Biznis je na licu mesta i beleži kako događaj protiče, a napominjemo i da je on deo projekta "Srbija inovira", ukupne vrednosti šest miliona dolara, čija je direktorka Aleksandra Popović takođe prisustvovala događaju.

Reč je o projektu koji traje četiri i po godine, a koji USAID realizuje u saradnji sa ICT Hub i čiji je cilj da podrži inovativne incijative i kompanije. Koristi se metodologija superklastera kojom se unapređuje saradnja u okviru celopkupnog sektora inovacija, tako što se okupljaju predstavnici privatnog sektora, fakulteta i državnih institucija.

(Telegraf Biznis)

Video: Drugi dan Games.cona: Zanimljivi kostimi i još više turnira

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>