• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Digitalno zlato "pobedilo" bitkoin: Jedna država ima način

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poverenje u valutu Zimbabvea je toliko nisko da je mnogi trgovci ne prihvataju

  • 0
bitkoin Foto: Freepik

Inflacija potrošačkih cena u Zimbabveu iznosi 75 odsto na godišnjem nivou. I to je samo zvanična stopa. Međunarodni monetarni fond smatra da je realna blizu 175 odsto.

U svakom slučaju, kada građani dobiju platu, trče, a ne hodaju do supermarketa. Nije ni čudo što centralna banka zemlje, Rezervna banka Zimbabvea, pokušava nešto novo. Ili bolje rečeno, nešto veoma staro. Zimbabve pokreće novu "digitalnu valutu". Ali nemojte misliti da je u pitanju bitkoin, etereum, dogekoin ili bilo šta slično, nego je zlato. Staromodne zlatne poluge. 

Rezervna banka prodaje digitalne tokene koji vam efektivno daju vlasnički udeo u maloj količini zlatnih poluga u njenim trezorima. Tokeni koji koriste blokčejn tehnologiju, mogu se lako razmeniti od jedne osobe do druge, preko onlajn naloga, poznatih kao digitalni novčanici.

- Oni koji drže fizičke zlatnike, po sopstvenom nahođenju, moći će da ih razmene ili konvertuju, preko bankarskog sistema u digitalne tokene sa zlatom - kaže Rezervna banka Zimbabvea.

To znači da bi se zlato, odnosno digitalni tokeni, koristili i kao sredstvo plaćanja i kao skladište vrednosti. Međunarodni monetarni fond je upozorio Zimbabve na taj potez, upozoravajući na potencijalne rizike.

Ali kada imate monetarni sistem poput Zimbabvea, šta oni mogu da izgube, pita se portal Marketwatch.

Prošlo je godinu dana otkako je vlada u Harareu lansirala svoju verziju južnoafričkog Krugeranda ili američkog orla, zlatnika od jedne unce pod nazivom "Mosi-oa-Tunia". To je autohtono ime za najpoznatiju prirodnu osobinu zemlje: Viktorijini vodopad, najveći vodopad na svetu.

Zašto zlato još uvek postoji kao razumna investicija u modernom, digitalnom dobu? Da biste odgovorili na to pitanje, zamislite da živite u Zimbabveu. Postojalo je pet zvaničnih valuta otkako je zemlja postala potpuno nezavisna 1980. godine. Svaka je propala. Prema samoj Rezervnoj banci, najnovija je uvedena u februaru 2019. godine po kursu od 2,56 za američki dolar.

Sada zamislite da vam neko nudi priliku da umesto toga koristite zlato, putem digitalnog novčanika, a stvarne poluge se drže negde u trezoru. (A još bolje ako je trezor negde gde je politički i ekonomski stabilna situacija).

Zimbabve se sada sigurno oseća malo pametnije od tržišta u razvoju poput El Salvadora i Centralnoafričke Republike, od kojih su oba usvojila bitkoin kao valutu poslednjih godina. Bitkoin je pojeftinio skoro tačno 50 odsto otkako je El Salvador prihvatio novac od digitalnog monopola 2021. godine i 30 odsto otkako ga je Centralnoafrička Republika sledila prošle godine.

Zlato danas više nema smisla kao imovina, ekonomski uslovi koji su ga činili tako bitnim u drevnim vremenima su odavno prošli, ali izgleda da i dalje funkcionišu čak i u digitalnom dobu.

Cena zlata skočila je za trećinu tokom krize koja je počela sa Kovidom: sa oko 1.530 dolara za uncu na početku 2020. na 2.000 dolara, koliko košta sada, bez obzira na to što su stvarne kamatne stope naglo porasle za to vreme, što bi trebalo da dovede do pada cene zlata.

(Telegraf Biznis)

Video: “Digitalizacija – budućnost sektora privrede”

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>