• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruski Krstur dobio učionicu budućnosti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Škola od izuzetnog značaja za Vojvodinu, „Petro Kuzmjak”, istog dana proslavila 270 godina dugu tradiciju i otvaranje centra u kome će đaci i nastavnici pretvarati teoriju u praksu i istraživati zanimanja budućnosti

  • 1
Mejkers lab Foto: Mejkers lab

Nakon četiri Mejkers laba otvorena u prethodnoj godini, Grupa za obrazovanje otvara prvi Mejkers lab od 11 planiranih za ovu godinu, i to u osnovnoj i srednjoj školi sa domom učenika „Petro Kuzmjak“ u Ruskom Krsturu.

Više od 430 đaka svih uzrasta dobilo je savremeni prostor u kome će se podsticati njihovi interesi za nauku, inovacije i eksperimentisanje, kroz redovnu nastavu, dodatne programe i povezivanje sa drugim školama, privredom i različitim organizacijama.

Svečano otvaranje Mejkers laba bilo je, pored proslave 270 godina postojanja škole, povod za okupljanje nastavnika, učenika, predstavnika školske i lokalne samouprave, ali i predstavnika lokalne privrede. U ime Grupe za obrazovanje koju čine Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija, prisutnima su se obratili rukovoditeljka Sektora za programske aktivnosti Centra za promociju nauke Danijela Vučićević, izvršni direktor Dostignuća mladih u Srbiji Darko Radičanin, Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije, kao i Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative Digitalna Srbija.

U ime škole, govorile su direktorka škole Natalija Budinski, i Jasminka Nađ, pomoćnica direktorke i nastavnica hemije, a učenici su predstavili svoje naučne projekte i inicijative na sajmu nauke koji je bio deo otvaranja Mejkers laba i i poslužili goste čajem koji gaje u svojoj pametnoj bašti.

Škola od izuzetnog značaja

Škola „Petro Kuzmjak“, pored toga što je proglašena za školu od izuzetnog značaja za Autonomnu pokrajinu Vojvodinu, jedinstvena je škola na svetu, u kojoj učenici mogu da steknu svoje obrazovanje na rusinskom jeziku. Škola se sastoji od osnovne škole, gimnazije na rusinskom i srpskom nastavnom jeziku, kao i srednje stručne škole turističko-hotelijerskog tehničara.

Škola je prepoznata u Srbiji, ali i van granica po uspesima i dobrim rezultatima u oblasti prirodnih nauka i matematike. Pokazatelj jeste redovno učešće u različitim projektima ali i podvizi učenika i nastavnika. Tako je profesorka matematike i savetnik-spoljni saradnik, a sada direktorka škole, Natalija Budinski odabrana u 300 najinovativnijih Majkrosoft nastavnika na svetu u 2018. i 2019. godini.

“Mejkers lab je sjajan koncept koji će naše učenike i nastavnike podržati u razvoju raznovrsnih ideja i projekata, Takođe, doprineće učenju prirodnih predmeta i matematike, ali i novih savremenih obrazovnih koncepata, kao što je preduzetništvo, na inovativan i kreativan način. Današnje otvaranje Mejkers laba u našoj školi otvara vrata najkvalitetnijeg obrazovanja. Mi smo jedna mala škola, ali sa velikim entuzijazmom i veoma smo zahvalni i srećni što je Grupa za obrazovanje to prepoznala i podržala kroz ovaj projekat“, naglasila je Natalia Budinski, direktorka škole.

Škola promoviše i ističe inkluzivnost i otvorenost kao svoje osnovne vrednosti, radeći sa decom iz osetljivih društvenih grupa, dok već dugi niz godina postoji specijalno odeljenje za učenike lako ometene u razvoju.

Kao i kod ostalih škola, otvaranje Mejkers laba podrazumeva opremanje prostora i obezbeđivanje različitih uređaja i opreme uz čije korišćenje će đaci i nastavnici moći olakšano da inoviraju, istražuju i uče. Ovog puta, škola u Ruskom Krsturu dobila je opremu poput Lego robota, Arduino setova i 3D štampača.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    29. maj 2023 | 16:23

    Bravo ! Nadam se da će ovo podstaći mlade da ulažu u svoje znanje, a još uspešnih kompanija, poput Nordeusa, da ulažu u mlade!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>