• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpski startapi u ekspanziji na francusko tržište: Ova zemlja važna je za sve inovativne kompanije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa dinamičnom startap scenom Francuska se nalazi među 10 najboljih na svetu

  • 0
Srpski startapovi u Francuskoj Foto: NTP Beograd

Četiri startapa iz Srbije: Atfield Technology, Agrines, IdeaBuddy i Tapni, učestvovalo je od 12. do 15. juna na Mission France, studijskom startap putovanju tokom kojeg su uspostavili prve kontakte sa ovim tržištem, unapredili svoj izvozni potencijal, predstavili se i ostvarili značajne konekcije sa potencijalnim partnerima, kupcima i investotorima.

Misiju otkrivanja novih tržišta za startape iz Srbije organizovali su Amabasada Francuske u Srbiji i Naučno-tehnološki park Beograd (NTP Beograd), uz podršku Vlade Švajcarske kroz projekat "Tehnopark Srbija 2 - podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova", u partnerstvu sa BPI France i La French Tech Belgrade.

Startapi su održali direktne sastanke sa predstavnicima iz više od 30 startapa, organizacija podrške i fondova iz Francuske i Nemačke na umrežavanju koje je organizovao BPI France, poznatiji kao francuska banka za preduzentnike. Dodatni susreti sa investitorima i prilike da se povežu sa potencijalnim kupcima i partnerima, nastavljeni su na VivaTech, jednoj od najvećih tech konferencija današnjice.

- Napravili smo veoma značajne konekcije sa potencijalnim partnerima, i pored uvida u poslednje tehnološke trendove, na VivaTech konferenciji smo se povezali sa velikim brojem inkubatora i akceleratora koji su naša ciljna grupa i ugovorili razgovore sa nekoliko VC fondova - kaže Nemanja Žunić, osnivač startapa IdeaBuddy.

Sa francuskim inovacionim ekosistemom startapi su se upoznali i posetom Station F, jednom od najvećih startap kampusa na svetu. Dobili su i značajan uvid u french tech vize, proces dobijanja Talent Passport za foundere koji targetiraju Francusku kao zemlju u kojoj bi širili i razvijali inovativni biznis, kao i koje su još mogućnosti za startape koji stavljaju Francusku na mapu svog globalnog širenja.

Srpski startapovi u Francuskoj Foto: NTP Beograd

- Sa Mission France programom, pokrenutim tokom našeg Francusko-srpskog foruma za inovacije, cilj nam je da podstaknemo partnerstvo između francuskog i srpskog inovaciong ekosistema, nudeći priliku srpskim startapima da otkriju francusko tržište i iskoriste našu strategiju inovacija u okviru Francuska 2030 - kaže NJ.E Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji.

Sa dinamičnom startap scenom Francuska se nalazi među 10 najboljih na svetu. Ona je i među top tri evropske zemlje po finansiranju startapa u 2022. godini. Trenutno imaju 26 jednoroga (kompanija vrednih preko bilion dolara), čiji broj, kao i vrednost investicija u startape, poslednjih godina rastu velikom brzinom, zbog čega je ova zemlja postala važno tržište za inovativne kompanije iz celog sveta.

(Telegraf Biznis)

Video: Jevrosimović: "IT industrija nije u krizi"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>