• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zakerberg rekorder u korišćenju privatnih aviona: Direktori nikada nisu češće leteli "solo"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potrošnja na privatnu avijaciju je skočila tokom pandemije, kada su avio-kompanije otkazivale letove

  • 0
Meta, mark zakerberg Foto: Meta/Cover Images/INSTARimages.c / INSTAR Images / Profimedia

Izvršni direktori sa sedištem u SAD su mnogo leteli prošle godine, pošto je korporativna potrošnja na privatne avione dostigla maksimum u poslednjih 10 godina.

Kompanije u S&P 500 potrošile su 41,3 miliona dolara na privatne avione za svoje izvršne direktore prošle godine, navodi Fajnenšel tajms pozivajući se na podatke koje je prikupila ISS Corporate Solutions, kompanija za savetovanje za investicije. To je skok u potrošnji od 22 odsto u odnosu na 2021, što je tada bio desetogodišnji rekord.

Nešto više od 5 odsto od tog ukupnog iznosa potrošila je samo jedna kompanija: Meta. Vlasnik Fejsbuka i Instagrama potrošio je 2,3 miliona dolara na letove za generalnog direktora Marka Zakerberga, što ga stavlja u najvećeg potrošača među S&P 500 kompanijama.

Ali Meta je još više potrošila na svoje druge rukovodioce. Kompanija je platila preko 4 miliona dolara za privatne letove za Šeril Sandberg, tada glavnog operativnog direktora Mete. Meta je takođe prijavila da je potrošila milione na ličnu bezbednost Zakerberga i Sandberga.

Tri S&P 500 kompanije potrošile su više od milion dolara na privatne avione za izvršne direktore: Lokid Martin, Las Vegas Sends i Netfliks, navodi Fajnenšel tajms.

Potrošnja na privatnu avijaciju je skočila tokom pandemije, kada su avio-kompanije otkazivale letove.

Dok su privatni avioni oduvek bili rezervisani za političare, oni su se poslednjih meseci ponovo pojavili kao simbol razmetljivog bogatstva i izvor štete po životnu sredinu.

U decembru je tadašnji izvršni direktor Tvitera Ilon Mask kontroverzno zabranio nalog koji prati kretanje njegovog privatnog aviona, tvrdeći da je to slično deljenju "koordinata za atentat". Milijarder je najaktivniji korisnik privatnih aviona u SAD, pokazuje izveštaj Instituta za političke studije.

Klimatski aktivisti ciljaju na privatne avione zbog njihove emisije ugljenika. U maju je stotinu klimatskih aktivista provalilo na najveći evropski sajam privatnih aviona, lepeći etikete na avione izložene na sajmu, upozoravajući da će "ubiti našu planetu" i "podstaći nejednakost".

(Telegraf Biznis)

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>