• 6
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Ana je inženjerka godine, a njena firma radi i na najvećoj ofšor vetroelektrani u svetu: Ovo je njena priča

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Ana Petrović, jedna od 10 inženjerki koje su bile finalistkinje izbora, izabrana je za inženjerku 2023. godine u Srbiji. Telegraf Biznis otrkiva kako izgleda njen posao

  • 6
Ana Petrović Foto: Nikola Anđić

Biti inženjer u 21. veku je znači i biti kreator budućnosti jednog društva. Konačno, više pažnje se ukazuje ženama u ovoj važnoj industriji.

Cifre svedoče da ukoliko evropske kompanije udvostruče udeo žena u tehnološkoj radnoj snazi na oko 45 odsto, BDP bi mogao da se poveća za čak 260 na 600 milijardi evra.

Zamislite tek značaj za Srbiju... U našoj zemlji raste broj devojaka koje upisuju studije u oblasti STEM nauka. U prethodne četiri godine broj zaposlenih žena u IT oblasti porastao je tri puta, i raste.

Inženjerke iz različitih kompanija i institucija, svojom ličnošću i radom su primer i inspiracija mladim ženama koje se nalaze pred izborom budućeg zanimanja, tako je nastala jedna posebna inicijativa u regionu.

Ideja vodilja inicijative „Inženjerka godine“ je da promoviše inženjersku struku u javnosti i da posebno mlade žene, učenice srednjih škola u Srbiji, inspiriše i ohrabri da odaberu studije i karijeru u inženjerstvu. Udruženje „Inženjerka godine“, Privredna komora Srbije, kompanija Siemens Srbija i Comtrade su uradile kroz javno predstavljanje 10 inženjerki i njihovih profesionalnih i ličnih priča kao uzora za mlade.

"Inženjerku godine" birala su četiri žirija, a poseban tim ovaj put činili su i mediji.

Ana Petrović, jedna od 10 inženjerki koje su bile finalistkinje izbora, izabrana je za inženjerku 2023. godine u Srbiji i ovo je njena priča.

U intervjuu za Telegraf Biznis govori o tome šta je sve moguće ako se krene pravim putem, ali i kako savladati prepreke i najvažnije gde tražiti podršku na tom putu.

  • Prva ste srpska Inženjerka godine, da li su se slegli utisci, koliko je nagrada važna ne samo za vas, već i društvo?

- Utisci se još nisu u potpunosti slegli, iznenađena sam koliko interesovanje javnosti je izazvala inicijativa „Inženjerka godine” kao i koliko pažnje društva i medija projekat i dalje privlači.

Čast mi je što sam imala priliku da učestvujem u izboru i budem proglašena za prvu inženjerku godine u Srbiji. Iskoristila bih ovu priliku da se zahvalim organizatorima na sjajnoj inicijativi, kao i divnim inženjerkama koje su zajedno sa mnom učestvovale u projektu i podelile svoje profesionalne i lične priče s javnošću.

Veliko hvala i predstavnicima medija koji su prepoznali značaj ove inicijative i preneli puno lepih poruka. Reakcija javnosti i brojni pozitivni komentari na projekat su samo pokazatelj da su društvu jako potrebne inicijative poput „Inženjerke godine” i da je veoma bitno da neprestano ističemo dobre primere, ne samo iz oblasti sporta i kulture, već i iz oblasti nauke i privrede.

  • Šta podrazumeva vaš posao, možete li našim čitaocima pojasniti detaljnije?

- Trenutno vodim tim inženjera u kompaniji „Global Substation Solutions“. Kompanija je prisutna na srpskom i engleskom tržištu skoro dve decenije i pruža širok spektar usluga iz oblasti elektroenergetike, tačnije projektovanja transformatorskih stanica naponskog nivoa do 400kV, projektovanja vetroelektrana, izrade pratećih elaborata i studija, ispitivanja sistema zaštite i upravljanja, stručnog nadzora, konsultantskih aktivnosti, kao i puštanja postrojenja u rad.

Tim u kojem radim čine inženjeri različitih struka, dominantno elektrotehnike, ali i građevine i arhitekture, tako da pokrivamo sve potrebne delove projekta.

Moj posao je da koordiniram timom, delegiram poslove, pomažem im da lakše sagledamo probleme, usmeravam ih, podstičem i podržavam, a sve u cilju da poslove završimo na vreme i sa što manje prepreka. Rad sa klijentima zahteva i stalne promene, dodatne odgovornosti i rastuća očekivanja, stoga kao tim neprestano radimo na povećanju fleksibilnosti i proširenju naših znanja.

  • Kako izgleda radni dan jedne inženjerke?

- Moj dan počinje rano i nema jasno definisane ustaljene aktivnosti, već je dinamičan i zavisi od poslova na kojima trenutno radimo i klijenata sa kojima sarađujemo. Nekada to podrazumeva rešavanje tehničkih problema sa kolegama, organizovanje internih sastanaka ukoliko se radi o pitanjima koji obuhvataju više struka, organizovanje sastanaka sa klijentima kako bismo razjasnili njihove potrebe i zahteve, a često i izlazak na teren.

Iako nekim danima može biti teško i iscrpljujuće postići sve aktivnosti, raznolikost poslova kojima se kompanija bavi je ono što ovaj posao čini zanimljivim i kreativnim.

Dan se završava na najlepši način, u priči i igri sa trogodišnjim sinom.

  • Kakva je reakcija u kompaniji, da li ćete nastaviti saučestvovanjem u sličnim inicijativama? I posebno, koliko je važno imati u kompaniji podršku u kojoj ste od prvih karijernih koraka?

- Reakcija u kompaniji je jako lepa. Imala sam veliku podršku kolega sve vreme trajanja projekta i mogu da se pohvalim da su oni moj pravi PR tim. „Global Substation Solutions“ kao kompanija puno ulaže u znanje i rad na razvoju kako pojedinaca tako i čitavog tima, stoga sam sigurna da ćemo nastaviti da učestvujemo u ovoj i sličnim inicijativama.

U timu imam sjajne koleginice inženjerke i volela bih da u narednim godinama navijam za neku od njih u izboru za „Inženjerku godine”. Lično mislim da je za uspešno vođenje tima neophodno zaslužiti poštovanje svojih kolega.

Jako mi znači njihova podrška i sigurna sam da ne bih postigla ono sto jesam da nisam oko sebe imala sjajne kolege, osobe koji su timski igrači i sa kojima sam izgradila odnos zasnovan na međusobnom poverenju.

  • Sve više devojčica upisuje STEM nauke, da li mislite da će se taj pozitivan trend nastavit i da li je potrebno još neke preduslove rešiti?

- Mislim da je činjenica da sve više devojčica upisuje STEM nauke jako važna, jer to nije samo izbor njihovog budućeg zanimanja, već i način na koji razvijaju kritičko razmišljanje, izražavaju svoju kreativnost, način na koji pristupaju problemima i ostvaruju interakciju sa stvarnim okruženjem.

Odnos broja devojaka i momaka na tehničkim fakultetima se već sada značajno promenio u odnosu na period od pre dve decenije, što se uveliko odrazilo i na sastav timova u kompanijama. Kada sam počela da radim u mom timu je bilo samo nekoliko devojaka, dok je taj odnos sada mnogo drugačiji i devojke čine polovinu zaposlenih.

Smatram da su mešoviti timovi jako dobri, da imaju bolju komunikaciju, kao i da raznolikost čini tim produktivnijim, inovativnijim i daje bolje rezultate. Da bi se ovakav trend nastavio, važno je da neprestano radimo na razbijanju predrasuda kojima smo kao društvo skloni, da odnos muškaraca i žena na fakultetima i u timovima prestane da bude trka za statistikom i da se devojke odlučuju za inženjerstvo zato što imaju sklonosti ka inženjerskim naukama i zato što sebe pronalaze u nekoj od njih.

  • Konkretno, i žene u IT su postale top tema, kako gledate na to, da li je inženjerstvo usko vezno za IT i koje su sve mogućnosti ako se buduće devojke odluče za ovaj poziv?

- Tehnologija se danas neizostavno prepliće sa svakim segmentom naših života, stoga je IT oblast koja se razvija velikom brzinom. Posao u IT sektoru je dinamičan, kreativan i pruža mnogo različitih mogućnosti. Inženjerstvo je usko vezano za IT jer obe oblasti karakteriše sistematičan način razmišljanja i multidisciplinarni pristup učenju i rešavanju problema. Zato danas nije retka pojava da se inženjeri bave programiranjem, kao i da programeri nađu svoje mesto u inženjerstvu.

Sa razvojem novih vidova proizvodnje i skladištenja električne energije kao i sa razvojem IT industrije, ubrzano raste i potreba za kvalitetnim kadrom koji će odgovoriti na povećane potrebe tržišta.

Iz tog razloga smatram da će inženjerstvo i IT tek dobiti na popularnosti u budućnosti, kao i da će devojke imati puno mogućnosti za rad i napredovanje u ovim oblastima.

  • Dodatno da li je to posao koji je konkurentan i ovde i u inostranstvu, koje su sve prednosti vašeg posla?

- Elektroenergetski sistem je najveći, najneophodniji i najrasprostranjeniji tehnički sistem svake zemlje. Ova činjenica najbolje govori o jedinstvenosti i univerzalnosti energetike. Iako se regulativa razlikuje od države do države, princip rada je isti, stoga je energetika jako konkurentna oblast u zemlji i inostranstvu, a naši inženjeri su traženi svuda.

„Global Substation Solutions“ je kompanija koja ima veliki broj uspešno realizovanih projekata širom sveta i učestvovala je na nekim od najvećih svetskih projekata.

Samo u prethodnoj godini naši inženjeri su ispitivali relejnu zaštitu na vetroelektrani Moray East na obali Škotske, nazivne snage 950 MW, najvećoj offshore vetroelektrani na svetu u tom trenutku.

Naš inženjerski kadar je sticao iskustvo pružajući usluge ispitivanja sistema zaštite i upravljanja i puštanja u rad na brojnim transformatorskim stanicama i vetroeletranama u Rumuniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Belgiji, Velikoj Britaniji, Škotskoj, Keniji, Alžiru, Egiptu, Dubaiju itd.

U uslovima stalno rastuće konkurencije, planiramo širenje svojih aktivnosti i u ostalim zemljama Evropske Unije, kao i na Bliskom Istoku.

(Telegraf Biznis)

Video: Ona pravi medvediće od odeće preminulih: Kada im nedostaju bližnji samo treba da zagrle lutkicu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ој Србијо

    2. jul 2023 | 14:34

    И где су коментари, похвале, дивљење?! Зашто тамо неке цеце, бубамаре, ајфони и станије успевају да саберу сву могућу популарност, а овакве жене, девојке које су професионално, интелектуално и на сваком другом плану космос у поређењу с претходно наведеним- то не успевају? Одговор је јасан: Зато што смо упропаштено друштво с подметнутим (погрешним) вредностима.

  • Veselin

    2. jul 2023 | 16:50

    Kada mediji pocnu da izvestavaju o ovako uspesnim primerima, a ne "starletama" koje se bore za "prava" zena, mlade generacije i nase drustvo imace sansu.

  • Перагеније

    2. jul 2023 | 14:56

    А инжењер године је неважан?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>