• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predlaže se da maloletni koriste telefon samo do 2 sata dnevno: Da li ste za ove mere? (ANKETA)

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li je TikTok glavni krivac?

  • 4
Mobilni telefon krevet Foto: Shutterstock.com

Činjenica je da ljudi, a posebno mladi, provode previše vremena u toku dana na internetu, odnosno koristeći mobilne telefone, laptope i tome slično...

Naročito je sporna društvena mreža TikTok, u vlasništvu kineske kompanije BajtDens, zbog svog kontroverznijeg sadržaja i načina funkcionisanja, koji je "terao" mlade na razne izazove, video snimke i postove.

Svet, ali i Kina, već duže vreme razmatraju kako da "obuzdaju" uticaj TikTok-a i, uopšte, interneta, te je stoga Kineska administracija za sajber prostor (CAS) predložila da se usvoje nova pravila.

Prema tim normama, osobe mlađe od 18 godina mogle bi da provedu maksimalno dva sata dnevno na svojim pametnim telefonima.

Drugim rečima, to znači da bi korisnici uzrasta od 16 do 18 godina koristili svoje mobilne telefone maksimum 2 sata, deca osam do 16 godina - 1 sat, a mališani koji imaju do osam godina - mogli bi da koriste telefon svega 8 minuta u danu.

Da li biste ovakva pravila uveli i u Srbiji?

Glasajte

Pored toga, maloletnim osobama bi bio zabranjen pristup internetu na telefonima u periodu od 22 časa do šest sati ujutru, prenosi Skaj njuz.

Predlog je objavljen u trenutku kada su kineske vlasti sve više zabrinute zbog zavisnosti od interneta među mladima. Ukoliko predlog bude usvojen, to bi moglo direktno da pogodi kompanije poput BajtDensa, jer iz CAC-a navode da bi pružaoci usluga morali da uvedu vremensko ograničenje u skladu sa predloženim pravilima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>