• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osniva se Kancelarija za informacionu bezbednost: Glavni zadatak će joj biti zaštita podataka

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kancelarija za informacionu bezbednost formira se u skladu sa aktom o sajber bezbednosti

  • 2
Zaštita podataka na internetu Foto: Shutterstock

Srbija bi uskoro trebalo da dobije novi Zakon o informacionoj bezbednosti koji predviđa bolju zaštitu podataka građana i privrede kao i osnivanje Kancelarije za informacionu bezbednost, a Jelena Mićić iz Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj istakla je da je Srbija dužna da prati trendove i da uskladi zakon sa novim direktivama EU.

“Evropska unija je unapredila svoj regulatorni okvir u ovoj oblasti, tako da su donete nove direktive: NIS2 direktiva i akt o sajber bezbednosti. U procesu pristupanja Evropskoj Uniji Srbija je dužna da prati te trendove u oblasti informacione bezbednosti", rekla je Mićić za RTS.

Kako je objasnila, posle rešenja koje je dao postojeći Zakon o informacijalnoj bezbednosti, zatim brojnih preporuka stručne javnosti, došlo se do toga da je potrebno da se donese novi zakon o informacionoj bezbednosti koji će biti usklađen sa NIS2 direktivom i aktom o sajber bezbednosti.

"Zbog krupnih promena i velikih, da kažemo, unapređenja u ovoj oblasti preko 50 članova bi bilo izmenjeno, tako da je iz tog razloga na kraju doneta odluka da se radi novi zakon“, objasnila je ona.

Dodala je i da se Kancelarija za informacionu bezbednost formira u skladu sa aktom o sajber bezbednosti.

“Ona će izvršiti objedinjavanje nacionalnog CERTA koji se trenutno nalazi u Ratelu i nadložnosti CERTA za organe vlasti koje se sada nalaze u Kancelariji za IT. Tako da, sada će se te nadležnosti objediniti. Kancelarija za informacionu bezbednost obavljaće i koordinaciju na nacionalnom nivou", rekla je ona.

Operatori su, kako je objasnila, podeljeni u prioritetne ili u važne, u zavisnosti od učestalosti testiranja njihovih zaštitnih sistema, ističe Mićić.

“Kada govorimo o prioritetnim, to su oni, da kažemo, pravni subjekti koji su registrovani da obavljaju delatnosti u oblasti, recimo, energetike, saobraćaja, bankarstva. A kada govorimo o važnim, oni koji spadaju u grupu važnijih operatora IKT sistema i oni su možda malo manjeg stepena važnosti za društvo", rekla je Mićić.

Predviđene su i dve javne rasprave o nacrtu zakona, u Beogradu 18. augusta i u Kragujevcu 21. avgusta u Kragujevcu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    8. avgust 2023 | 22:17

    Оваква вест носи СУПРОТНО значење, тј., праксу - све на једном месту, ПРИКУПЉЕНО.

  • Ljiljana

    8. avgust 2023 | 19:47

    Kolika je plata?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>