• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta je uticalo na vrtoglavi rast akcija Gugla? Najviši nivo u poslednjih 12 meseci

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gugl je potrošio oko 140 milijardi dolara na istraživanje i razvoj AI

  • 0
iPhone Android iOS mobilni Foto: Mr.Mikla / Shutterstock.com

Čini se da je, od svih tehnoloških firmi, Gugl u poslednje vreme najmanje bio u žiži interesovanja.

Prednjačili su Majkrosoft, Fejsbuk i Tesla, ali je američka kompanija - koja posluje pod okriljem Alfabeta - potom zadala šah-mat. Guglovi zapanjujući rezultati delimično su nastali zahvaljujući veštačkoj inteligenciji (AI) i podstakli su investitore da se raduju budućnosti.

Zajedno sa napretkom AI i izvrsnim rezultatima, cena Guglovih deonica je dosegla najviši nivo u više od godinu dana i porasla za 38,7%.

Dana 25. jula 2023, firma je znatno nadmašila očekivanja prihoda, ali analitičari su primetili da je posebno zanimljivo to što su sektori koji su imali vrlo dobre rezultate - kao što su prihodi od Jutjuba i reklamiranja - proizašli iz uticaja generativne veštačke inteligencije.

Gugl je potrošio oko 140 milijardi dolara na istraživanje i razvoj AI, tako da je vrlo verovatno da će im ta oblast doneti korist.

Bard, Guglov četbot, pokrenut je u februaru. Za razliku od Open AI, Bard poseduje sve informacije objavljene na internetu. Zvanično limitirano izdanje je izašlo u martu, nakon što su korisnici u SAD i Velikoj Britaniji pozvani da se pridruže listi čekanja za "opšte izdanje".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>