• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li ste znali da AI upravo preoblikuje i usluge pošte i dostave? I Srbija prati svetske trendove

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veštačka inteligencija ima potencijal da optimizuje procese i poveća efikasnost poslovanja, što svakako rezultira boljim kvalitetom usluga za krajnje korisnike

  • 0
ai, dostava Foto: Shutterstock

Veštačka inteligencija (AI) je pritajeno, ali značajno ušla u sve "pore" društva, a posebno u razne oblasti pružanja usluga - što obezbeđuje bolje i kvalitetnije korisničko iskustvo.

Pogađate, ni poštanske usluge, odnosno sektor dostave nisu izuzetak.

Šta nam govore najbolji primeri prakse iz sveta? Accenture studija otkriva da veštačka inteligencija ima snažan uticaj na način na koji se poštanski peketi isporučuju.

Pošte, kao jedne od vodećih institucija u svakoj državi, često su na čelu novih tehnologija, jer je razvoj efikasnih sistema za isporuku robe od suštinskog značaja za smanjenje troškova za krajnje korisnike.

Računarski sistemi, posebno, imaju ogroman potencijal za skeniranje i usmeravanje paketa, omogućavajući poštama da smanje troškove. Accenture je objavio izveštaj pod nazivom „Nova paradigma isporuke“, koji ispituje 25 pošta širom Evrope, Amerike i Azijsko-pacifičkog regiona.

Za prosečnu industriju pošte i dostave, analiza otkriva da je moguće uštedeti čak 500 miliona dolara godišnje kroz ulaganje u napredne digitalne tehnologije.

Povećana konkurencija na tržištu svakako stvara pritisak na mnoge pošte - da "prate korak" s vremenom, ali nove investicije bi mogle pomoći u smanjenju troškova, posebno kada je u pitanju rukovanje takozvanim "poslednjim kilometrom" isporuke.

Zašto je to bitno?

Isporuka "poslednjeg kilometara" postaje sve zahtevnija, dok su usluge dostave u ekspanziji, a razne kompanije se bore za deo "kolača" na tržištu. Recimo, za vreme rastuće pandemije neka od najvećih preduzeća su se borila da zadovolje potražnju sve zahtevnijih kupaca, koji su se okretali onlajn šopingu.

onlajn šoping Foto: Freepik

Potrošači su stvorili nove navike, koje su tu da ostanu. Takođe, njihova očekivanja su sve veća, i moderni kupac, zapravo, sve ređe "prašta" greške kompanijama za dostavu robe i pošti.

Oni žele brzu, laku, jednostavnu isporuku, a ona se najbolje postiže u sinergiji sa inovativnim tehnološkim sistemima.

Kupce u našoj zemlji je posebno obradovala vest da i Pošta Srbije radi "punom parom" na tom planuNaime, nedavno je sklopljena saradnja sa Istraživačko-razvojnim institutom za veštačku inteligenciju.

Na proleće ove godine, vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije, Zoran Đorđević, i v.d. direktora Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije, prof. dr Dubravko Ćulibrk, potpisali su sporazum o saradnji kojim je predviđena realizacija zajedničkih tehničkih i naučno-istraživačkih projekata.

- U narednom periodu Pošta Srbije planira intenzivnu saradnju i povezivanje sa Institutom za veštačku inteligenciju Srbije kroz zajedničke projekte, razvoj novih tehnologija i zajedničku primenu naučnih dostignuća. Pošta Srbije je jedan od nosilaca razvoja elektronske uprave, a potencijale veštačke inteligencije iskoristićemo za dalje unapređenje i modernizaciju svojih usluga i servisa za građane i poslovne korisnike - izjavio je Đorđević tom prilikom.

Prema rečima Dubravka Ćulibrka, "veštačka inteligencija može da pomogne u brzoj i preciznoj obradi velikih količina podataka, kao što su informacije o pošiljkama, adresama, vremenima dostave i drugim relevantnim informacijama, što dalje pomaže pri poboljšanju procesa praćenja pošiljki i smanjenju vremena isporuke".

Veštačka inteligencija ima potencijal da optimizuje procese i poveća efikasnost poslovanja, što svakako rezultira boljim kvalitetom usluga za krajnje korisnike, odnosno na lakšu, bolju i bržu isporuku - koja i jeste cilj.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>