• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evo kako danas izgleda IT tržište rada u Srbiji: U fazi smo stabilizacije broja oglasa za posao

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle aprila ove godine, ukupni broj oglasa raste, te je u junu mesecu, u odnosu na maj, zabeležen rast broja oglasa od 27 odsto

  • 0
laptop, posao Foto: Shutterstock

Tržište rada IT industrije u Srbiji polako ulazi u fazu stabilizacije broja oglasa za posao, pad potražnje za IT kadrovima se zaustavlja i broj oglasa postepeno počinje da raste, pokazalo je istraživanje koje je sproveo najposećeniji sajt za zapošljavanje IT kandidata HelloWorld.rs.

Kada se poredi trend potražnje za IT kadrovima za period od januara do juna prošle godine i prvu polovinu ove godine, zabeležen je pad broja IT oglasa u prvih šest meseci 2023. godine za 49 odsto.

Blagi pad broja oglasa dogodio se i u drugom kvartalu ove godine, u odnosu na prvi, za 9 odsto, a posle aprila ove godine, ukupni broj oglasa raste te je u junu mesecu, u odnosu na maj, zabeležen rast broja oglasa od 27 odsto.

Takođe, manja potražnja, naročito inostranih kompanija koje su nudile mogućnost za rad od kuće, doveli su do pada broja oglasa za remote pozicije u prvoj polovini ove godine za 11 procenata u odnosu na isti period prošle godine. Od oktobra 2022. godine, beleži se rast jedinstvenog broja kandidata koji konkurišu na IT oglase, a uzimajući u obzir da se u tom istom periodu smanjuje broj oglasa na tržištu, veća aktivnost IT kandidata na tržištu se javlja kao posledica nesigurnosti koja se oseća kod njih.

Potražnja za IT kandidatima je u odnosu na prošlu godinu sveukupno manja, ali je došlo do procentualnih promena potražnje kandidata po senioritetu, tako da je potražnja za junior kandidatima veća za 7 odsto u prvoj polovini ove godine u odnosu na isti period prošle godine.

Takvoj slici je nesumnjivo doprineo ukupan pad potražnje za seniorskim i mediorskim pozicijama u odnosu na 2022. godinu za čak 57 odsto, a takođe, u prvoj polovini ove godine, kandidati su se češće prijavljivali na juniorske i seniorske pozicije, dok su se 2022. godini procentualno manje prijavljivali na te dve kategorije.

Procenat istih kandidata koji su istovremeno konkurisali na juniorske i mediorske poziciji veći je za 3 odsto, a 5 odsto više kandidata konkuriše istovremeno na seniorske i mediorske pozicije u prvih šest meseci 2023. u odnosu na 2022. godinu. U prvoj polovini ove godine, baš kao i prošle, Software Developer i IT Help desk/Support ostaju na vrhu liste najtraženijih pozicija na IT tržištu rada, a pored ove dve navedene, ostale pozicije koje se izdvajaju kao najtraženije za period od januara do juna 2023.godine su System administrator/Engineer, ERP/SAP/ABAP Consultant, Fronted Devoloper Kompanije najviše vrednuju poznavanje SQL-a i JavaScripta-a, ali takođe su u potrazi za stučnjacima koji se dobro snalaze u tehnologijama kao što su GIT, Linux, Cloud, Agile, Python, Java, Windows i CSS.

(Telegraf Biznis)

Video: 50 godina Društva za informatiku Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>