• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kripto "prevara veka: Koristili influensere, ojadili na hiljade ljudi

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Hongkongu već dugo postoji zabrinutost oko regulative kripto tržišta

  • 0
bitkoin, kripto Foto: Freepik

Policija Hongkonga istražuje optužbe za prevaru protiv platforme za trgovanje kriptovalutama - JPEX, nakon što su se investitori žalili na gubitke od 166 miliona dolara.

Ove nedelje je, naime, uhapšeno 11 osoba, uključujući popularne influensere, nakon što je pritužbe podnelo 2.000 ljudi.

Slučaj bi mogao biti jedan od najvećih slučajeva prevare u Hongkongu, kažu lokalni mediji, a prenosi BBC. Takođe, mogao bi biti i test novih finansijskih regulacija jer se Hongkong pozicionirao kao globalno središte za virtuelnu imovinu.

Hongkonška Komisija za hartije od vrednosti otkrila je da je JPEX sa sedištem u Dubaiju radio bez licence za trgovanje digitalnom imovinom, a JPEX je naveo da je nastojao da uskladi svoj rad sa lokalnim zakonom.

Ipak, Komisija je taj argument odbila. Mnogi od podnosioca žalbe su, zapravo, neiskusni ulagači kojima su obećani visoki prinosi, rekla je policija.

Osim što je na svojoj platformu za privlačenje ljudi koristio influensere, JPEX se takođe naširoko oglašavao na hongkonškom MTR sistemu želenice, s ogromnim reklamnim panoima.

Inače, uhapšen je i influenser koji sebe naziva "kraljem trolova".

JPEX, prema pisanju lokalnih medija, ima i kancelariju na Tajvanu. Sedište ima u Dubaiju, a posluje i u SAD, Kanadi i Australiji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>