• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saudijska Arabija pretekla UAE u prikupljanju sredstava za VC na Bliskom istoku

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Startapi u kraljevstvu prikupili su 1,4 milijarde dolara

  • 0
El Rijad Rijad / Foto: pixabay.com

Saudijska Arabija  je po prvi put prošle godine obezbedila više investicija rizičnog kapitala od svog glavnog regionalnog konkurenta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, pošto su vladini fondovi povećali potrošnju u sektoru.

Startapi u kraljevstvu prikupili su 1,4 milijarde dolara, što je povećanje od 33% u odnosu na godinu dana ranije i nešto više od polovine ukupnog finansiranja rizičnog kapitala prikupljenog na Bliskom istoku i severnoj Africi 2023. godine, prema platformi podataka o rizičnom kapitalu Magnitt sa sedištem u Dubaiju.

Tehnološki sektor Saudijske Arabije je podstaknut vladinim „fokusom na inovacije, namenski projekat jednoroga i ulaganja iz suverenih fondova kao što su SVC, Jada i Sanabil“, navodi Magnitt. U četvrtom tromesečju, pomogla su dva velika posla koja su uključivala lokalne finansijske kompanije Tabby i Tamara, što je omogućilo kraljevstvu da zauzme top 5 mesta za finansiranje tržišta u razvoju, pored Singapura, Turske, Indonezije i Vijetnama prenosi Blumberg.

- Bilo je neverovatno prisustvovati rastu saudijskog ekosistema VC. U odnosu na druge zemlje širom MENA, kraljevstvo je zakasnilo u VC prostor - rekao je osnivač Magnita i glavni izvršni direktor Filip Bahoši u intervjuu.

- 2023. se završila sa skoro 1,4 milijarde dolara sa 2 nova jednoroga sa sedištem u kraljevstvu. Biće uzbudljivo videti kako će se ovo dalje razvijati u 2024. godini.

Javni investicioni fond ulaže novac u tehnološke firme i startapove dok nastoji da izgradi industriju rizičnog kapitala i ohrabri mlade preduzetnike da osnivaju sopstveni biznis kako bi diversifikovali ekonomiju i otvorili radna mesta. Entitet vredan 700 milijardi dolara stvorio je fond od milijardu dolara za kompanije rizičnog kapitala, a takođe investira direktno preko svoje podružnice, Sanabil.

Ipak, finansiranje u širem regionu MENA palo je za skoro četvrtinu prošle godine na 2,6 milijardi dolara jer su rastuća inflacija, globalno povećanje kamatnih stopa i ograničenje proizvodnje nafte uticali na apetit za rizičnim kapitalom širom sveta.

Mnogi domaći i strani investitori su se za to vreme povukli iz regiona. Samo 366 investitora podržalo je startapove iz MENA prošle godine, 30% manje nego 2022, prema Magnitt-u. Uprkos početnom interesovanju iz Silicijumske doline i globalnih investitora u regionu, samo 45% investitora dolazi izvan MENA.

(Telegraf Biznis)

Video: Gejmeri zarade 7 srpskih plata, spremaju se za turnir kao sportisti, a evo kakvo je njihovo zdravlje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>