• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi čovek JP Morgana upozorava: Osnivač bitkoina bi jednostavno mogao sve da izbriše

A. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Broj bitkoina je konačan jer nastaje rudarenjem, i iznosi oko 21 milion, a očekuje se da će poslednji bitkoin biti "iskopan" tek 2140. godine

  • 1
Bitcoin, Bitkoin Foto: Shutterstock

Bitkoin je tokom prošle godine ponovo počeo da raste nakon što su giganti sa Volstrita, predvođeni Blek Rokom, najvećom svetskom firmom za upravljanje novcem, započeli kripto-revoluciju.

Cena bitkoina se udvostručila u poslednjih 12 meseci, oporavljajući se od razornog kraha 2022.

Sada, nakon što se misterija anonimnog kreatora bitkoina Satošija Nakamota iznenada produbila ranije ovog meseca, izvršni direktor JP Morgana je rekao da bi se Nakamoto mogao vratiti i potpuno izbrisati bitkoin.

- Mislim da postoji velika šansa da će se Nakamoto, kada dođemo do tih 21 milion bitkoina, histerično nasmejati, ućutati i jednostavno izbrisati sve bitkoine - rekao je Džejmi Dajmon, šef JP Morgana koji je dugo kritikovao bitkoin i celu kripto industriju.

Broj bitkoina je konačan jer nastaje rudarenjem, i iznosi oko 21 milion, a očekuje se da će poslednji bitkoin biti "iskopan" tek 2140. godine.

- Kako, dođavola, znati da će se zaustaviti na 21 milion - pitao se Dajmon na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, prenosi hrvatski portal Index.

- Nikada nisam sreo nijednu osobu koja mi je rekla da sa sigurnošću zna da će to da se dogodi - dodao je.

Broj bitkoina koji se može izrudariti je deo programerskog koda same kriptovalute i bio bi potreban dogovor između rudara da se to promeni. Kad bi većina rudara glasala za povećanje broja mogućih bitkoina, mreža bi se podelila ili račvala, a manjina bi nastavila rudariti prema sadašnjem, ograničenom cilju od oko 21 milion bitkoina, piše Forbs, a prenosi Index.

(Telegraf Biznis)

.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zivan Stojsic

    24. januar 2024 | 14:02

    Šef banke koja je sarađivala sa nacistima pre i za vreme drugog svetskog rata, se pita šta će biti sa nečim nad čim nemaju kontrolu ili ne ubiraju proviziju, a mi se pitamo kada će banka federalnih rezervi prestati da štampa dolare bez pokrića. Mislim da je naše pitanje za čitav svet mnogo važnije. Hvala.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>