• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Al u službi tradicije: Advokat savetuje kako Gen Z usmeriti na "roditeljske poslovne navike"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prišić je istakao da novim generacijama advokatski način života ne odgovara, te će Gen Z sada radije izabrati kvalitieniji život, nego novac, ali tu se upravo krije svrha veštačke inteligencije

  • 0
Splet Foto:Telegraf,rs

Treća SPLET konferencija okupila je danas u Beogradu više od 2.500 učesnika i više od 150 domaćih i regionalnih govornika. Tom prilikom advokat Igor Prišić govorio je o promenama i kako im se prilagoditi na panelu: "Usklađivanje tradicionalnih industrija i radnih navika sa očekivanjima Gen Z".

Prišić ne beži od promena i već neko vreme nastoji da poveća efikasnost mladih pravnika i advokata kroz upotrebu novih tehnologija i tako im pomogne da advokatski posao učine dinamičnijim. Beogradski advokat, odmah na početku izlaganja, istakao je da kroz karijeru dugu 30 godina, mlade pripravnike dobija svake godine, te je upoznat sa nihovim potrebama koje su se kroz godine menjale, ali se sa njima i svakodnevno susreće na advokatskoj klinici gde radi kao profesor.

- Ove generacije očekuju ne samo brži uspeh i napredak u karijeri, već i izazove. Oni ne mogu da se bave sitnim i dosadnim detaljima kao mi sada, što veštačka inteligencija i popunjava. Mnogo je manje studenata nego ranije što dokazuje i činjenica da su Pravni fakultet upisali svi studenti koji su se i prijavili, jer mnogi smatraju da pravo više nije toliko poželjno zanimanje zog sporog napredovanja ali i načina života - istakao je on.

Igor je istakao da novim generacijama taj način života ne odgovara, te će Gen Z sada radije izabrati kvalitieniji život, nego novac, ali tu je upravo svrha veštačke inteligencije.

- Veštačka inteligencija će mnogo pomoći jer advokata nema dovoljno, treba nam pomoć, neće nas zameniti - istakao je on.

Revolucija u advokaturi

Advokatura je zanat, u kancelariji je monofaktura, ali to nije industija jer nema mašina koja menja čoveka, priča Igor.

- Sada će stvarno mašina praviti indukcijski proizvod, ali njome će upravljati čovek. Priroda stvari nas tera na korišćenje veštačke inteligencije, ali nas neće zameniti.

Advokat ističe da veštačka inteligencija trenutno ne radi perfektno, ali da će se velike promene uskoro dogoditi, i da moramo biti spremni.

- Ne bi trebalo da čekamo taj savršen model, već da se usavršavamo zajedno sa njim, i to sada, kada ima nedostataka jer će uskoro biti bez greške - istakao je on.

Problem veštačke inteligencije

1. Nedovoljna preciznost i konzistentnost

- Veštačka inteligencija teško može uočiti svoje greške;

2. Poteškoće u radu sa većim javnim dokumentima

- Al na početku dokumenta daje precizne informacije, ali ipak, što je dokument duži, fokus je manji;

3. Ograničen pristup WEB sadržajima

- Upravo iz ovog razloga činjenice su veoma "klimave";

4. Nemogućnost razlikovanja procesa čitanja i tumačenja

- Veštačka inteligencija često može pomešati zahteve;

Ipak, pored svih nedostataka, veštačka inteligencija je odlična u tome da predloži početnu poziciju, odakle bi trebalo da krenete. Nema više praznog papira.

Još jedna dobra stvar jeste da iako nekada, odnosno često, može dati pogrešne informacije, veštačka inteligencija može ponuditi odlične izvore, što veoma može olakšati posao.

Veštačka inteligencija u službi advokata

Kako je Prišić istakao, postoje dva modela koji su specijalizovani za pravo.

Njihov produkt je veoma pametan, precizan, ali je iskučivo specijalizovan za asistenta.

- Ne koristi srpski jezik, i košta 85.000 evra godišnje. Složićemo se, to nije malo - istakao je on.

Tokom prezentacije, Pešić je napomenuo da je još jedna mana veštake inteligencije to što zaboravlja, odnosno briše memoriju, pa je jasno da će ponavljanja i te kako biti.

- Ipak, korišćenjem ovog modela će se otkloniti "glupi poslovi", a to je ono što pripravnici Gen Z generacije ne vole - rekao je on.

Šta je ono što veštačka inteligencija u advokaturi nikada neće moći pokriti?

- Da upoznaje ljude, a svi znamo koliko je to bitno u našem poslu;

- Da predstavi svoju verziju istine;

- Imaće samo javno dostupne informacije;

Veštačka inteligencija rešava najveći problem u advokaturi - odlazak ljudi.

- Mladi ne žele da trpe taj tempo. Ako počnemo pametno da koristimo veštačku inteligenciju neće se otpuštati radna snaga, već će se obavljati veća količina posla - ristakao je on.

(Telegraf Biznis)

Video: Evo kako virtuelna realnost i veštačka inteligencija mogu da vam pomognu oko pronalaženja posla

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>