≫ 

Poslednje ploče legendarnih pevača: Neke pesme su najavile tužan kraj (PLEJLISTA)

Mnogi pevači ni slutili nisu da će im neke od pesama sa plejliste biti poslednji snimci

  • 2

Mnogi pevači ni slutili nisu da će im neke od pesama sa plejliste biti poslednji snimci. A neki su, možda, i predosetili svoj svršetak. Dve rođene sestre, Silvana Armenulić i Mirjana Bajraktarević, otišle su u večnost u jednom trenu 10. 10. 1976. Silvani je Jugoton objavio aprila '76. poslednju ploču sa vodećom pesmom "Ludujem za tobom", a Mirjani posthumno 1977. sa pesmama koje je snimila desetak godina ranije.

Toma je 1990. na svom poslednjem albumu, nekoliko meseci pre smrti, snimio autobiografsku pesmu "Kafana je moja sudbina". Najveći srcelomac, Bora Spužić Kvaka, snimio je 1994. na festivalu "Šumadijski sabor", vidno narušenog zdravlja, oproštajnu pesmmu: "Boriću se sa životom do poslednjeg daha, o sudbino moja, suzo siromaha". Crnogorska narodnjačka ikona, Ljubo Đurović, objavio je za Jugoton 1979. poslednju ploču, par meseci pre odlaska.

Buca Jovanović, otac srceparajuće pesme, poživeo je 56 godina. Bucinu poslednju pesmu "Sve je teklo burno kao reka", snimio je 1988. Cvele Radovanović, godinu dana posle smrti velikog kompozitora. Savo Radusinović je svojim milujićim glasom snimio poslednju ploču 1991. sa potresnom emotivkom "Sklopili smo knjigu". Posle se zaratilo, Sava se razboleo, ali je snimao i pevao sve do smrti 2007. Ima li potresnije pesme od "Kad nestanem jednog dana" koju je Novica Urošević komponovao nekoliko meseci pre Ipčetove pogibije, i ne sluteću kobno predskazanje. Zato mi nekako i dođe mrsko ono banalno pitanje - kad ćeš da snimiš nešto novo? Novo uvek može da ispadne i poslednje, a poslednja ploča je uvek nadgrobna.

(Telegraf.rs/G. Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalimera

    18. septembar 2019 | 10:02

    Silvana,jedna,jedina,vecna. Glas,neponovljiv. Izvodjenje svake pesme srce dira

  • Vesna

    18. septembar 2019 | 09:21

    To je bila pevačica!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA