• 10
 ≫ 

Sloveniji fale radnici više nego pre krize 2008: Nude se poslovi u ovim oblastima, a ključno rešenje su im stranci

 ≫ 

Zapošljavanje stranih radnika jedan od ključnih načina za rešavanje ovog pitanja, kaže generalni sekretar Udruženja poslodavaca Slovenije (ZDS) Jože Smole

  • 10

Situacija sa manjkom kvalifikovane radne snage u Sloveniji se pogoršala i izgleda strašnije nego pre krize 2008, budući da se u proteklih šest meseci skoro 50 odsto poslodavaca suočilo s nedostatkom kadrova, pri čemu velike kompanije u tome imaju udeo od 70 procenata, piše agencija STA.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, nedostatak je najizraženiji u ugostiteljstvu (69 odsto), građevinarstvu (62%), socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti (62%) i u prerađivačkoj industriji (56%), navodi se u tekstu.

Poslodavci zapošljavaju strance kako bi ublažili situaciju, ali i kadrova iz bivših jugoslovenskih republika sve je manje.

Slovenačke organizacije poslodavaca očekuju od vlade da ubrza mere za rešavanje ovog problema i da osmisli strategiju za promovisanje ekonomskih migracija.

Generalni sekretar Udruženja poslodavaca Slovenije (ZDS) Jože Smole kaže da je zapošljavanje stranih radnika jedan od ključnih načina za rešavanje ovog pitanja. Prema Zavodu za zapošljavanje, broj dozvola za rad povećan je sa 14.811 dozvola u 2015. godini na 18.049 prošle godine.

Ove brojke ne uključuju pojedinačne boravišne dozvole, od kojih je 1.180 izdato u 2015. godini, a znatno više 2018. godine - 20.889.

U prva četiri meseca ove godine 9.693 stranaca dobilo je boravišne dozvole u Sloveniji. Međutim, dobijanje tih dozvola ne znači automatski dobijanje radne dozvole u nadležnoj administrativnoj jedinici.

Većina regrutovane strane radne snage je iz bivših jugoslovenskih republika. Slovenija je prošle godine izdala 16.596 radnih dozvola gradanima Bosne i Hercegovine, 1.281 građanima Hrvatske i 140 građanima Srbije, prenosi STA.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nekada i danas

    13. maj 2019 | 14:36

    Slovenačke organizacije poslodavaca očekuju od vlade da ubrza mere za rešavanje ovog problema i da osmisli strategiju za promovisanje ekonomskih migracija. Mi koji smo u Sloveniju dosli sedamdesetih smo vrlo dobro osetili njihovu ljubav 1991. Najpre su nas molili da dodjemo nudili sve od stipendije, stanovanja, skolovanja do ishrane, radno mesto a devedesetih nas nazvase srbocetnicima, okupatorima okrivise nas za Trzasku pokrajinu Korosku, postasmo cetnici i prekleti juznjaki, cefurji, nedaju status nacionalne manjine Srbima koji vise od 400 g. zive u Sloveniji, ne prihvataju nas kao sebi jednake. E sad neka izvole i neka rade sto im mladi beze u svet to neka sami sebe zapitaju, sto fakultetski skolovana slovenacka deca u skandinaviji na Islandu u Irskoj rade po hotelima, trgovinama, pitajte njih. Kazu da ne mogu dobiti posao u struci u Sloveniji, krivi juznjaki sto zaposedaju radna mesta itd....

  • Timocanin

    13. maj 2019 | 12:50

    Lepa vest . Cista ,mirna ,miroljubiva zemlja .

  • mirjana

    13. maj 2019 | 14:50

    Pa,nek zaposle one silne izbeglice iz Avganistana,Sirije i drugih zemalja..Ispasce i humano drustvo..Srbi im nisu valjali..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>