• 1
 ≫ 

Dokazano: Open spejs kancelarije su najveća podvala ikada

 ≫ 

Radnici u bliskom prisustvu kolega češće koriste mejl i šalju poruke

  • 1

Otvorene kancelarije su najveća podvala koju je menadžment mogao da smisli, a pored toga one i kolektiv čine glupim tako što smanjuju kolektivnu inteligenciju radnika, pišu svetski mediji.

Otvorene kancelarije su imale za cilj povećanje kolektivne inteligencije organizacije stvaranjem više mogućnosti za interakciju licem u lice.

U teoriji, ovo je imalo smisla. Uklanjanje pregradnih zidova značilo je češće viđanje više kolega, što bi očigledno trebalo da poveća interakciju licem u lice.

Međutim, prema detaljnoj studiji sa Harvarda pod nazivom "Uticaj otvorenog radnog prostora na ljudsku saradnju“, a koju prenosi Inc, uvođenje otvorenih kancelarija u dve kompanije sa Fortune 500 liste najuspešnijih kompanija smanjilo je interakciju licem u lice za 70 procenata.

Pokazalo se da radnici u takvom okruženju češće koriste mejl i šalju poruke nego kada rade u manje transparentnom okruženju. A to, nažalost, nije ni blizu efikasnosti u stvaranju saradnje kao što je licem u lice komunikacija.

Dakle, istraživanje je pokazalo da radnici ređe komuniciraju jedni s drugima kada su svi u jednoj prostoriji, a da više šalju mejlove, dok istovremeno stvaraju jedni drugima pritisak da izgledaju zauzeto.

Nasuprot tome, više privatnosti je stvorilo više interakcija licem u lice, manje slanja mejlova i više kreativnosti.

Osim toga, otvorene kancelarije zaista nisu isplative, jer iako mogu smanjiti troškove iznajmljivanja prostora, čine vašu organizaciju glupljom nego kada bi svima dozvolili da rade od kuće.

Da li ste vi pristalica open spejs kancelarija? Pišite nam u komentarima

VIDEO: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peke

    19. avgust 2020 | 17:42

    Naravno da ne. Veca izlozenost svim virusima i bakterijama. Kad se neko razboli 5 ljudi oko njega ode na bolovanje. Centralna klima dodatno siri sve bolesti ovog sveta. Nekome je uz to prehladno leti nekome prevruce. Prozori se uglavnom ne otvaraju a iz itisona vrebaju grinje i prasina. Osvetljenje je iglavnom lose jer nekome smeta da nocnu smenu radi pod punim osvetljenjem vec se zavuce u svoje radno mesto i lap top i radi u potpunom mraku. Kuhinja je prica za sebe koliko stvari starih,po par nedelha tamo mozete naci. Djubreta prljavih sudova svuda. Da ne pricam o wc-u. To je renomirana kompanija u Beogradu... sta dalje reci a ne zaplakati.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>