• 5
 ≫ 

Premijer zove: Srpski radnici dobrodošli, imaće plate kao Slovaci

 ≫ 

Donet je i Zakon po kome se radnici iz Srbije izjednačavaju sa domaćim

 • 5

Radnici iz Srbije dobrodošli su u Slovačku i ako imaju dozvolu za rad grantovano im je da će imati platu istu kao i Slovaci, izjavio je u Beogradu premijer Slovačke Peter Pelegrini.

- Evidentirali smo sve probleme koji su ranije imali radnici iz Srbije i uzrok svih tih problema bile su agencije, ni srpske ni slovačke već iz trećih zemalja. One su zlouptrebile poverenje ljudi iz Srbije -  rekao je Pelegrini na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Anom Brnabić, upitan o statusu srpskih radnika u Slovačkoj.

U Slovačkoj je, kako je naveo, donet Zakon po kome se radnici iz Srbije izjednačavaju sa domaćim.

Premijer je pozvao sve građane Srbije koji planiraju da rade u Slovačkoj da posao traže direktno kod poslodavca, a ne preko agencija, koje su i bile uzrok problema jer su im obećale dobre plate, doble velike novce ali radnicima nisu isplatili zaradu.

Dodao je da je tim agencijama zabranjen rad u Slovačkoj, da radnici iz drugih zemalja nisu imali problem, te da je zbog toga donet samo zakon koji se odnosio na radnike iz Srbije.

 Slovenački parlament ratifikovao je pre dva dana bilateralni sporazum sa Srbijom kojim se reguliše zapošljavanje srpskih radnika u Sloveniji, a ovaj dokument trebalo bi da otvori vrata legalnom zapošljavanju naših građana u toj zemlji, kažu u Ministarstvu za rad.

Iako je cilj sporazuma zadovoljavanje potreba slovenačkih kompanija i zaštita prava radnika iz Srbije, mnoge grupacije ga nisu podržale, poput nekih slovenačkih sindikata.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Jedna plavuša

  30. maj 2019 | 16:32

  Ja bi radije radila u Dubaiju, jedna moja drugarica radi na Malti tj. ne radi jer je našla jednog naivnog majstora da joj napravi dete pa sad živi od alimentacije

  12
  4

  Podelite komentar

 • milano

  31. maj 2019 | 16:27

  Kako je za kradju tamo😂

  1
  1

  Podelite komentar

 • Čiča

  30. maj 2019 | 21:32

  Šta je sa Darkom iz Slovačke bre.

  1
  0

  Podelite komentar