• 0

Otimaju se za njega: Ovo je najpoželjniji bankar na svetu

Boris Kolardi, harizmatični “vunderkind”, mamac je za milijardere u potrazi za savetima koji će im doneti još veću količinu bogatstva

  • 0

Njegovo ime u bankarskim krugovima postalo je simbol moći, uticaja i uspešnosti – Boris Kolardi, harizmatični “vunderkind”, mamac je za milijardere u potrazi za savetima koji će im doneti još veću količinu bogatstva.

Svi oni trebalo bi da ga slede u njegovom novom domu – najvećoj privatnoj banci u Švajcarskoj P&C.

Kolardi je kontaktirao bankare širom sveta, od Hong Konga do Majamija, koji je pre godinu dana završio svoju desetogodišnju karijeru izvršnog direktora kompanije "Džulijus Baer".

Ovaj 44-godišnji bon vivant razgovarao je s nizom potencijalnih poslodavaca širom sveta među kojima su i EFG International, HSBC Holdings Plc. i Lombard Odier.

Skupocena borba za talentom koji podstiče kompenzacijske troškove istisnuće industriju koja je već po velikim pritiskom da zadrži troškove, čak i nakon bitke na području deonica.

Čvršće regulacije, povećana međunarodna konkurencija obuzdavaju dobit u švajcarskim hramovima bogatstva. Džulijus Baer se suočava sa zaustavljanjem potrage za rastom pod Kolardijem, uključujući i način na koji su se kupci proveravali. Njihove deonice izgubile su 31 odsto vrednosti ove godine

Banka Pictet utemeljena je 1805. godine, i mora odgovoriti na upite američkog Ministarstva pravosuđa da li su pomagali bogatim Amerikancima u izbegavanju plaćanja poreza.

Odabirom Kolardija, ova banka se odmakla od svoje dosada ustaljene prakse odabira konzervativnijih pojedinaca.

Boris Collardi

Foto: Wikipedia/Richter Frank-Jurgen

Oponašajući strategiju rasta iz Džulijus Baera, Kolardi je fokusiran na nove bogataše u Aziji. Banka bi tako mogla da zaposli niz menadžera u toj regiji sledeće godine.

Na svom prethodnom radnom mestu povećao je broj takvih menadžera sa 800 na 1400 u periodu od pet godina. Kolardijevi planovi proširenja nisu ograničeni samo na Aziju, taj “sveti gral” za bogate menadžere zbog rastućeg broja njihovih milionera.

Pictet nije objavio koliko ima privatnih bankara.

- U "Džulijus Baeru" "nastanio" je stotinu bivših kolega. Opušteni su jedni s drugima i s takvom praksom, pa bi to mogao da učini opet - rekao je Rej Suda, osnivač M&A boutique Millennium Associates iz Ćirila.

Karijeru je započeo u "Credit Suisse" u Ženevi, prikupio određeno iskustvo u Singapuru pre nego se priključio "Džulijus Baeru" 2006, godine na poziciji šefa odeljenja.

Na mesto direktora stigao je tri godine nakon u dobi od 34 godine i fokusira se na privatno bankarstvo. Njegov najveći potez bio je kupovina međunarodnog bankarskog poslovanja Bank of America 2012. godine.

Tokom godina povećao je profit, postao lice kompanije i pozirao sa zvezdama poput Leonarda di Kaprija na humanitarnim manifestacijama. Jedan raniji zaposleni nazvao ga je dinamičnim vođom kojeg bi sledio bilo gde.

Direktori, menadžeri za odnose sa kupcima, ključni su zaposleni jer privlače nove klijente i održavaju odnose sa postojećima. I zbog toga su među najviše plaćenim bankarima. Tako prosečno zarađuju oko 248.000 dolara bez bonusa, kojeg često dobijaju.

Nakon njegovog odlaska "Džulijus Baer" mogao bi da doživi niz potresa. Vrednost deonica opala im je u ovoj godini za oko sedam odsto, nakon razočaravajućeg izveštaja o prihodima.

Trenutno rade reviziju portfolija klijenata, što je započelo još pod vladavinom Kolardija, kako bi s proverili koliko je imovina koju imaju čista i proverena.

Bivši bankar Matias Krul osuđen je na 10 godina zatvora u SAD-u zbog svoje uloge u pranju oko 1,2 milijardi dolara ukradenih iz naftne kompanije u vlasništvu Venecuele.

Pictet ima 512 milijardi imovine, dok je "Džulijus Baeru" prijavio 395 milijardi.

(Telegraf Biznis /Novac.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>