• 6

Šta da radite kada kolega preuzme priznanje za vaš dobro urađen posao?

Zauzmite se za sebe kako biste dobili priznanje koje zaslužujete

  • 6

Sigurno vam se u karijeri nekada desilo da vaš kolega preuzme zasluge za posao koji ste vi uspešno odradili.

Proteklih nekoliko nedelja marljivo ste radili na zahtevnom projektu koji vam je poverio vaš šef, u međuvremenu ste osmislili inovativno rešenje koje savršeno odgovara postavljenim zahtevima i upravo ga se, na sastanku koji okuplja celi tim, spremate predstaviti vašim kolegama. Međutim, kao grom iz vedra neba ustaje se jedan od vaših saradnika i kreće s prezentacijom plana za projekat. Postoji samo jedan 'mali' problem – to su zapravo vaše ideje koje ste ranije u poverenju podelili s njime.

Kako biste se osećali u tom trenutku? I još važnije, kako biste se postavili?

Da bismo karijeru stavili na pravi kolosek, sačinjen od napredovanja u radnom okruženju i zadovoljstva poslom koji obavljamo, nužno je dobijanje priznanja za naš rad onda kada je to zasluženo. Zbog toga je važno znati kako se ponašati u onim situacijama kada nam netko svesno podmeće nogu. Šta učiniti kada kolega preuzme zasluge za posao koji smo mi sami odradili?

Uperite prstom u onog koji krade ideju

Iako je često jednostavnije ići linijom manjeg otpora i izbeći direktan sukob nego suočiti se s izvorom problema, u ovom slučaju to nije rešenje. Hrabro stanite pred kolegu koji vam je ''ukrao'' ideju i pokažite da niste neko koga se može zastrašiti i iskoristiti. Situaciju rešite brzo i direktno, bez okolišanja. Ako pokažemo odlučnost, taj kolega će dobro razmisliti hoće li opet napraviti tako nešto.

Ne zaključujte unapred i iznesite vaša zapažanja

Razgovor za posao, intervju Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Vodite računa o tome šta ćete i na koji način reći. Ne želite izjaviti nešto zbog čega ćete zažaliti na duge staze. Ipak s tom osobom provodite 40 sati nedeljno na poslu. Uvek postoji mogućnost da ste neke stvari pogrešno protumačili i bilo bi šteta da, zbog iznenadnog naleta besa, uništite radni odnos koji se možda mogao spasiti.

- Otkrila sam da pristup bez optuživanja pomaže u boljoj obradi situacije. Objasnite da, iz vaše perspektive barem, izgleda kako postoji velika sličnost u vašim idejama. Podelite svoje zapažanje i potom poslušajte priču iz perspektive druge osobe. - sugeriše Alisa Krane iz agencije "Powerhouse Talent Inc".

Poduzmite korake da sprečite ponavljanje

Na kraju dana, ne možete kontrolisati kako se drugi ljudi ponašaju na radnom mestu. U suprotnom niko nikada ne bi uzimao tuđu hranu iz zajedničkog zamrzivača, niti bi vam kolege slali zadatke svega par minuta pre kraja radnog vremena, u petak. Međutim, sva ta iritantna iskustva mogu poslužiti kao škola za budućnost.

- Možda je to znak da trebate zaštititi svoje ideje - kaže Talia Deljou, suosnivač stranice za profesionalni razvoj "Mavenly & Co".

Ne zaboravite da stavite vašeg šefa u CC svih e-mailova koji se dotiču rada na određenom projektu i pobrinite se da vas se vidi i čuje na radnim sastancima na kojima se razgovara o važnim projektima.

- S vremena na vreme, čak i pre nego projekt bude dovršen, vašem šefu možete poslati izveštaj o radu. Na taj način će on otpočetka biti upoznat s vašim radom, a vi nećete brinuti oko toga da će vam neko ukrasti ideju - kaže Andjela Koupland, osnivač firme "Copeland Coaching" iz Memfisa.

(Telegraf Biznis/Moj posao)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Flegma

    23. jun 2019 | 18:34

    Zato se lepo ne trudiš već hvataš krivine i onda nek preuzima zasluge koliko hoće

  • Aca BJ

    23. jun 2019 | 15:44

    A di ima tog posla sa 40 sati nedeljno pa da ga i ja potražim?

  • enigma

    24. jun 2019 | 09:18

    sipajtemu neki lasativ vecu kolicinu kad ne vidi tesko se dokazuje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>