• 0

Frapantno: I "beli mantili" na birou

U Republici Srpskoj se na birou nalazi 117 lekara

  • 0

Podatak da se na birou u Republici Srpskoj krajem marta nalazilo čak 117 lekara je frapantan. Diploma i zanimanje koje je ranije bilo cenjeno danas su na našim prostorima srozani pa ni za “bele mantile” nema uvek radnog mesta.

Takođe, podatak da u RS radi oko 130 lekara na 100.000 stanovnika, dok je u EU oko 360 lekara na 100.000 stanovnika, dovoljno govori o potrebi za ovim kadrom. Ako je za utehu lekarima, i mnoga ostala zanimanja su i više nego srozana, te danas profitiraju kojekakvi menadžeri i stručnjaci u zemlji koji su na pravi način iskoristili ovakvu situaciju za uhlebljenje.

Za obezbeđivanje egzistencije većini ne preostaje ništa drugo nego da se umesto željenih zanimanja za koja se školuju prekvalifikuju na vreme u zanimanja koja su potrebna tržištu rada, što na našem prostoru, što na prostoru zapadnih zemalja.

Doktori, lekari, bolnica, medicinska sestra

Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Čekanje na zaposlenje je zasigurno najveći okidač koji je pokrenuo lavinu medicinskih, ali i drugih radnika u pravcu zapadnih zemalja, gde se nadaju da će za svoj rad biti više cenjeni i poštovani, a ono što je očigledno – ne odlaze samo nezaposleni, već je ogroman broj i zaposlenih lekara koji napuštaju svoja radna mesta zbog malih plata i uslova rada.

Apsurdno je da oni koji spasavaju ljudske živote nisu prepoznati u društvu. Sama pomisao je apsurdna da se tako lako odričemo ove radne snage u vreme kada je u svetu njen nedostatak veliki. Zapadne zemlje lekare obučavaju za sebe, stipendiraju ih i kasnije imaju adekvatne stručnjake koji će lečiti i njihovu decu.

Zvuči pesimistično, ali ako sa diplomom medicinskog fakulteta i zvanjem lekara sedite na birou i čekate na zaposlenje, šta lica sa društvenim fakultetom i drugim zvanjima bez bilo kakve nade i veze za zaposlenje da očekuju, osim da pakuju kofere i upute se van opsega granica ove zemlje.

(Telegraf biznis / Biznis.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>