• 13
 ≫ 

Švajcarci vape za majstorima - evo koje zanate tačno traže i kako da aplicirate iz Srbije?

 ≫ 

Prvi korak je poziv od poslodavca iz Švajcarske, ostalo je procedura koja se relativno brzo završava

  • 13
varilac

Foto: Pixabay

U Evropi su majstori i zanatlije tražena "roba" a Švajcarci bukvalno vape za njima.

Toj zemlji nedostaje veliki broj zanatljija, koji su trenutno najtraženija radna snaga na tržištu rada. Prema zvaničnim podacima, tamo trenutno nedostaje 42.778 zanatlija, a preduzeća su raspisala ukupno 198.097 slobodnih radnih mesta.

Ako imate neki od ovog zanata, aplicirajte jer Švajcarci traže:

- elektroinstalatere

- servisne tehničare

- elektromontere (njih 4.000)

- instalatere (2.260)

- stolare (2.143)

- zidare (1.500)

- molere (500)

KAKO OTIĆI NA RAD U ŠVAJCARSKU?

varilac

Foto: Pixabay

Kako mi nemamo pasoš EU, tamošnji poslodavci moraju da se vode pravilima o zapošljavanju stranaca kada su im potrebni određeni profili, tako:

- Lica se prihvataju kada je u opštem ekonomskom interesu

- Autorizacija se odobrava samo ukoliko utvrđene kvote nisu iskorišćene

- Državljani trećih zemalja mogu biti angažovani samo ako niko sa jednakim kvalifikacijama ne može biti pronađen u Švajcarskoj ili u državi članici EU/EFTA.

Što znači da smo mi negde četvrti u redu, ali činjenica je da i ostalim zemljama Evropske unije pa i šire, fali zanatskih radnika, tako da su šanse za zapošljavanje u "obećanoj zemlji" veće.

Oni su do sada podrazumevali da su „kvalifikovani radnici“ prvenstveno nosioci visokoškolskih kvalifikacija (tj. sa diplomom univerziteta ili univerziteta primijenjenih nauka) koji takođe imaju specifičnu tehničku ekspertizu i nekoliko godina profesionalnog iskustva. Kriterijumi za integraciju će se takođe uzeti u obzir prilikom izdavanja dozvola boravka: sposobnost prilagođavanja novom zanimanju i društvenom okruženju, jezičkim veštinama i starosnoj dobi.

Plata i uslovi rada takođe moraju biti ekvivalentni onima koji se odnose na švajcarske stanovnike.

Međutim, u situaciji kao što je ova, kada postoje i određene grupe zanimanja, za koje ne treba diploma univerziteta, a koja su deficitarna u Švajcarskoj i za njih je moguće lakše dobiti radnu dozvolu.

Stolarska radionica, majstor, alat, drvo, drvenarija, kljesta, srafciger, popravke

Foto-ilustracija: pixabay.com

Da biste dobili vizu, potreban vam je poziv od kompanije ili poslovnog partnera iz Švajcarske, koji se ambasadi šalje faksom. Podnošenje zahteva plaća se 36 evra u kešu, a novac se ne vraća u slučaju da zahtev za vizu bude odbijen.

Zavisno od kantona koji je nadležan za ocenjivanje zahteva, zahtevi se podnose agenciji za migraciju datog kantona. Zahtevi koje odobri kanton predaju se Federalnoj kancelariji za migracije na konačno odobravanje. Za dobijanje radne vize, potom, potrebno vam je još nekoliko meseci.

Kako su nam rekli u NSZ, postupak posredovanja u zapošljavanju domaćih državljana u inostranstvu se tek tada pokreće, a na osnovu na osnovu prijave potrebe za zapošljavanjem stranog poslodavca.

Tako da NSZ pokreće postupak tek kada primi prijavu potrebe za za zapošljavanjem poslodavca registrovanog u inostranstvu.

Prosečna bruto plata za prvu godinu u švajcarskim francima:

frizer – 2.601

stolar – 4,018

auto mehhaničar – 4,450

vozač autobusa – 4,858

zubni higijeničar – 4,930

građevinski inženjer – 5,411

VIDEO: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jedna majka

    3. jul 2019 | 22:57

    Od nedavno živim u Švajcarskoj i jeste sve skupo ali moze solidno da se živi ako se malo povede racuna o troskovima i prate se snizenja moze lepo da se ustedi i uvek da se vozi solidan auto , a po običaju svi kukaju kako je tesko i radi se puno a svi sede ovde ne vracaju se za Srbiju .

  • m

    3. jul 2019 | 21:03

    3-4 soban stan 1500-2000fr,parking 50-120-150,zdrastveno osiguranje 300-450fr,internet ,tv,mob 200,osiguranje za auto zavisi sta voziš svaka tri meseca,potrošačka korpa od 500-1500fr zavisi od broja članova u porodici .I sad vidi te koliko je lepo naravno opet bolje nego u Srbiji ali ti velikih snova nema više i to oko posla zaboravi te svako čuva svoj posao kao oko situacija je takva realna .

  • Ja

    3. jul 2019 | 18:37

    Dobro bi bilo da je neto, ovako, i nisu neke plate...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>