"Mrka kapa": Ni u Crnoj Gori nema radnika, uvoze Indonežane i Filipince

Jasno je da će ove godine nedostajati radne snage, ali će sledeće godine problem biti još izraženiji

Crnu Goru muči nedostatak radnika u turizmu i to je problem koji će tek eskalirati, a kao  moguće rešenje se nameće uvoz radne snage.

Kako zadržati i platiti dobrog radnika na crnogorskom primorju biće domaći zadatak za državu i ugostitelje za narednu sezonu, a problema je sada već na pretek.

Suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars i predsednik Crnogorskog turističkog udruženja CTU, Žarko Radulović, za CdM kaže da imamo ozbiljan problem, te da je jedini izlaz da uvozimo radnu snagu iz Indonezije i Filipina.

On naglašava da je bilo jasno da će ove godine nedostajati radne snage, ali upozorava da će sledeće godine problem biti još izraženiji.

- Svi zajedno treba da se zamislimo zašto je to tako. Evidentan je nedostatak radne snage, ali to nije slučaj samo kod nas. To muči u Hrvate. Teško je rešiti ovu situaciju -napominje Radulović.

On ističe da se primanja ne mogu povećati, a da se ne ugrozi biznis. Šansa je, kako dodaje Radulović, da se smanje doprinosi i da se to prebaci na plate. “Ali nisam siguran da će to biti dovoljno. Ljudi očekuju mnogo više nego što je realno”, napominje on.

Radulović napominje kako zbog svega ova letnja sezona trpi.

- Sledeće godine nas čeka još veći problem. Moramo da razmišljamo o uvozu radne snage. Hrvatska je krenula sa Filipinima i Indonezijom. To moramo i mi da učinimo. Bez toga, mrka kapa za nas - kazao je Radulović za CdM.

Unija poslodavaca upozorila je da ni Crna Gora neće ostati imuna na odliv radne snage koji uveliko potresa zemlje regiona i šire, a posledice odliva, tvrde oni, već uveliko se osećaju.

Valja napomenuti da je veliki broj crnogorskih radnika u turizmu ove godine otišao da radi u Hrvatsku prvenstveno zbog značajno većih zarada.

VIDEO: Zbogom pameti

(Telegraf Biznis/CdM)

Tagovi: Crna Gora, nedostatak radnika, Radnici, Sezonci, zapošljavanje u inostranstvu

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (8)
Poređaj komentare:
 • B
  bane

  Otkud sada ovo?Pre neki dan citam da su Milogorci produktivniji od Srba ,i da ono od pre ne vazi ,a sada im trbaju radnici.Navikli Lenjogorci da rade od dvanaest do podne ,a za ostalo vreme im treba zamena.

 • R
  Realno

  To tako mora,kada ugostitelji zele da u roku 2 do 3 meseca da se obezbede za godinu dana,a i da im prelije nesto preko.Onda se ugovori 300 do 400e plata,a iste gazde desetine hiljada evra obrcu.To je tako na balkanu,velike gazde,a mali radnici,dok se gospoda ne opameti sve ce otici za Nemacku,Skandinaviju,Kanadu,USA,ali mislim da ce tesko doci do opamecenja,morace sinovi i cerke da im rade,ali to ce im tek biti propast,posto su od svoje dece napravili snobove.

 • K
  Kica

  Povuci te sve crnogorce iz srbije pa zajedno u posao sa bracom siptarima i albancima. Najbolje bi bilo i za vas i za nas!