• 8
 ≫ 

"Mrka kapa": Ni u Crnoj Gori nema radnika, uvoze Indonežane i Filipince

 ≫ 

Jasno je da će ove godine nedostajati radne snage, ali će sledeće godine problem biti još izraženiji

  • 8

Crnu Goru muči nedostatak radnika u turizmu i to je problem koji će tek eskalirati, a kao  moguće rešenje se nameće uvoz radne snage.

Kako zadržati i platiti dobrog radnika na crnogorskom primorju biće domaći zadatak za državu i ugostitelje za narednu sezonu, a problema je sada već na pretek.

Suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars i predsednik Crnogorskog turističkog udruženja CTU, Žarko Radulović, za CdM kaže da imamo ozbiljan problem, te da je jedini izlaz da uvozimo radnu snagu iz Indonezije i Filipina.

On naglašava da je bilo jasno da će ove godine nedostajati radne snage, ali upozorava da će sledeće godine problem biti još izraženiji.

- Svi zajedno treba da se zamislimo zašto je to tako. Evidentan je nedostatak radne snage, ali to nije slučaj samo kod nas. To muči u Hrvate. Teško je rešiti ovu situaciju -napominje Radulović.

On ističe da se primanja ne mogu povećati, a da se ne ugrozi biznis. Šansa je, kako dodaje Radulović, da se smanje doprinosi i da se to prebaci na plate. “Ali nisam siguran da će to biti dovoljno. Ljudi očekuju mnogo više nego što je realno”, napominje on.

Radulović napominje kako zbog svega ova letnja sezona trpi.

- Sledeće godine nas čeka još veći problem. Moramo da razmišljamo o uvozu radne snage. Hrvatska je krenula sa Filipinima i Indonezijom. To moramo i mi da učinimo. Bez toga, mrka kapa za nas - kazao je Radulović za CdM.

Unija poslodavaca upozorila je da ni Crna Gora neće ostati imuna na odliv radne snage koji uveliko potresa zemlje regiona i šire, a posledice odliva, tvrde oni, već uveliko se osećaju.

Valja napomenuti da je veliki broj crnogorskih radnika u turizmu ove godine otišao da radi u Hrvatsku prvenstveno zbog značajno većih zarada.

VIDEO: Zbogom pameti

(Telegraf Biznis/CdM)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • peki

    4. jul 2019 | 09:49

    ima toliko milogoraca po beogradu pa neka se vrate ojha U CG

  • Kica

    4. jul 2019 | 10:39

    Povuci te sve crnogorce iz srbije pa zajedno u posao sa bracom siptarima i albancima. Najbolje bi bilo i za vas i za nas!

  • Milan r

    4. jul 2019 | 10:05

    Oni bi htjelu da im se radi po 12-15 sati svakodnevno,bez dana slobodnog,za 300 eura.neka podignu plate pa ce imati kandidata za izvoz

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>