• 11

Svaki četvrti Amerikanac nema plaćeni odmor

Među 21 najrazvijenijom zemljom sveta, Sjedinjene Američke Države spadaju u jedinu naprednu ekonomiju koja ne garantuje svojim radnicima plaćeni odmor, pokazuje najnovije istraživanje

  • 11

Prema studiji analitičkog Centra za ekonomska i politička istraživanja iz Vašingtona, skoro svaki četvrti Amerikanac nema plaćen odmor.

Takođe je primećena i velika razlika između radnika sa punim i onih sa pola radnog vremena, koja otkriva da 90 odsto ovih prvih ima plaćen odmor, dok tu privilegiju ima manje od polovine zaposlenih sa skraćenim radnim vremenom.

- Ključni razlog ovakve prakse je što su SAD jedina napredna ekonomija koja ne predviđa plaćeno odsustvo za svoje radnike. Takođe, Sjedinjene Države su i jedina zemlja koja od poslodavaca ne zahteva da radnicima ponude plaćeni godišnji odmor -

Prema tome, dok većina razvijenih država zaposlenima nude minimum šest plaćenih radnih dana godišnjeg odmora, u SAD ne nude nijedan, objašnjava se u studiji.

Čak i kada zaposleni ima plaćene dane odsustva, prosečan radnik u privatnom sektoru će najverovatnije dobiti 10 dana plaćenog odmora i 6 plaćenih prazničnih dana, što je daleko manje od svih razvijenih zemalja, izuzev Japana.

Nasuprot “ujka Semu”, na desnoj obali Atlantika, zahvaljujući zakonima Evropske unije, u evropskim zemljama je obezbeđeno najmanje 20 radnih dana plaćenog odmora, odnosno četiri nedelje i to važi za svakog radnika zaposlenog u članici EU.

Španija je najvelikodušnija prema svojim radnicima kojima nudi najmanje 14 dana plaćenog odmora, a prate je Austrija, Nemačka i Portugalija.

VIDEO: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Detroit

    Glupost!Radio sam u fabrici skoro 5 godine.Posle cetvrte godine stekao sam 3 nedelje placenog odmor,tri dana ako si bolestan,dva dana opp.Praznici placeni!

  • Dusanka

    Koju ekonomiju ima Amerika?! Fabrike ne postoje, niti ista proizvodi. Imaju samo industriju usluga u prodavnicama, Amazon gde radnici nemaju prava ni da koriste wc - roblje, radnici nemaju sindikate, penzije, odmore, tretman roblja ne radnika... Koja ekonomija kad su oni bankrotirali. Filadelphija je bila industrijski grad, sada mrtav grad, nijedna fabrika ne radi a tako je sirom Amerike U restoranima kelneri rade sve ciste, sluze goste a platu ne primaju, vec samo od baksisa sto zarade. To nije ni kapitalizam

  • Imenjak

    A u Srbiji nema niko hahahaha

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke