Sve više Srba radi noću i vikendom, u zemljama EU potpuno drugačija situacija

U Srbiji je došlo do povećanja udela radnika koji rade subotom

Mada je srpskim Zakonom o radu predviđeno da radna nedelja traje 40 radnih sati, što bi značilo pet dana po osam sati rada, mnogi zaposleni u privatnom sektoru, a i u delu javnog, rade i vikendom. Da je to tako, pokazuju i podaci Evrostata o radu vikendom u evropskim državama.

Po tim podacima, od 2010. godine do prošle godine broj zaposlenih koji rade i subotom smanjen je s 26,4 odsto na 25,4. U isto vreme, u Srbiji je došlo do povećanja udela radnika koji rade subotom, i to s 38,8 odsto na 40,5.

Po analizi ekonomiste Miroslava Zdravkovića, prošlogodišnji udeo muškaraca u Srbiji koji su radili subotom je 49,3 odsto, a žena 36,5.

Veći udeo zaposlenih koji rade i subotom imaju Crna Gora, Turska, Severna Makedonija i Grčka, a veći udeo žena koje rade tim danom imaju Turska, Crna Gora i Severna Makedonija.

Mnogi rade i nedeljom, te je čak i u EU udeo zaposlenih koji rade poslednjim danom u nedelji porastao za 0,5 odsto u proteklih osam godina. U Srbiji je pak udeo zaposlenih koji moraju da rade nedeljom povećan sa neverovatnih 20,6 na 24,2 odsto u istom periodu. Zdravković ističe da je u Srbiji netipično radno vreme, a to je rad vikendom, večernji i noćni rad, prošle godine imalo 59,5 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Veći udeo imale su samo Crna Gora, Severna Makedonija i Turska. Netipična zaposlenost u EU prošle godine je iznosila 37,4 odsto i neznatno je manja nego 2011. godine kada je bila 39,1 odsto. U Srbiji je ona smanjena sa 62,2 na 59,5 odsto.

U Srbiji je veliki broj radnika koji rade noću, pa smo u našoj zemlji imali najveći porast udela večernjeg rada u Evropi od 2011. do 2018. godine, dok je u EU rad u večernjim satima u istom periodu smanjen sa 19,7 na 14,4 odsto.

Za osam godina, od 2010. do 2018, u Srbiji je udeo zaposlenih koji rade noću povećan sa 7,5 odsto, a ta 2,1 procenta rasta najveći su rast u Evropi. Na ovoj listi, iza Srbije su Kipar, Italija i Grčka, sa rastom od 1,8, 1 i 0,6 odsto.

(Telegraf Biznis / Dnevnik)

Tagovi: Evropa, Privatnik, radno vreme, Zakon o radu, Zaposleni

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (18)
Poređaj komentare:
 • V
  VuleVuk

  Najgore je sa sluzbenicima obezbedjenja. Minimum srednja skola, obavezna licenca, plata minimalac, nocni rad nije placen, ni praznici, a topli obrok 1 din mesecno. Nije kriv poslodavac, vec zakonodavac i inspekcije.

 • Д
  Дејан Младеновић

  Нема горе муке од ноћног рада... да би се компензовало ноћно спавање потребно је 5дневних сати спавања за 1ноћни сат неспавањѕ

 • M
  M

  Nije neki problem sto radim nocu pai praznikom i nedeljom, vec je problem sto taj rad niko nece da plati