• 5

A trebalo bi da se poslodavci o njih otimaju: Na birou čeka 151 doktor nauka

Doktori nauka čekaju skoro tri godine na posao

  • 5

U Srbiji su zvanično bez posla 22 doktora ekonomskih nauka. Oni ujedno čine i najmasovniju grupu među najobrazovanijim građanima koji su evidentirani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Prosečno imaju oko 45 godina, dok su na birou rada prosečno 34 meseca. U toj evidenciji se nalaze i doktori medicinskih nauka, kojih je devetoro. Prosečno na posao čekaju 28 meseci i imaju 36 godina.

Iako bi bilo očekivano da se o sve njih poslodavci "otimaju", u praksi očito to nije tako. Jer, prema podacima NSZ na posao u Srbiji čeka 151 doktor nauka, različite struke, od kojih su 92 žene.

Statistika potvrđuje da su ekonomija i pravo, a potom medicinske i društvene nauke, oblasti za kojima vlada najveće interesovanje onih koji se odluče da steknu osmi stepen obrazovanja.

Od 151 nezaposlene osobe, sa najvišim stepenom stručnosti, posao je preko biroa rada dobilo tek njih 15, ali postoje i oni koji su na evidenciji samo "pro forme", jer očekuju neke olakšice ili vizu za mesto gde će njihova diploma imati veću težinu.

(Telegraf Biznis/Politika)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    Imamo MI Dr i bez osnovnih studija.

  • Sajla

    Bar troje doktora nauka znam, koje nikada ne bih primio da rade u mojoj firmi. A koliko je onih koje ne znam?

  • pc

    VII stepen stručne spreme ne postoji. Po zakonu od 2015 postoje tri stepena visokoskolskog obrazovanja. Doktorske studije su III stepen.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke